Mengurangkan berat badan dan alkohol - bagaimana ia boleh bersama?

Pengenalan

Kira-kira dua pertiga daripada semua lelaki dan lebih separuh daripada semua wanita adalah berat badan berlebihan. Ramai orang yang berat badan berlebihan mempunyai keinginan untuk menurunkan berat badan. Diet khas, perubahan diet dan sukan sangat penting untuk mencapai kejayaan.

Selalunya disarankan untuk mengelakkan alkohol sebagai makanan sihat diet dan terutamanya dengan tujuan untuk mengurangkan berat badan. Tetapi bagaimana ini sesuai? Adakah sangat mustahak untuk menjauhi alkohol jika anda ingin menurunkan berat badan? Alkohol mana yang mengganggu diet, dan apa yang harus dipertimbangkan ketika minum alkohol dan ingin menurunkan berat badan?

Adakah anda harus berhenti minum alkohol jika ingin menurunkan berat badan?

Sebilangan besar orang mengambil alkohol hingga pelbagai tahap. Telah diketahui bahawa pengambilan alkohol yang tinggi boleh memberi banyak kesan negatif kepada kesihatan, tetapi bagaimana dengan berat badan? Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, adakah anda harus berhenti minum alkohol?

Tidak ada jawapan yang jelas untuk soalan ini. Minuman beralkohol mengandungi jumlah yang berbeza kalori bergantung kepada jenis alkohol. Bir, minuman beralkohol campuran seperti koktel, tetapi juga rum, advokat dan minuman keras lain sangat tinggi kalori.

Walau bagaimanapun, kandungan alkohol bukan sahaja kalori yang penting, sebab itulah pakar pemakanan sering mengesyorkan agar tidak minum alkohol sebagai sebahagian daripada penurunan berat badan. Alkohol membawa kepada pembebasan yang sangat cepat insulin. Yang tinggi insulin tahap membawa kepada penurunan yang cepat darah gula, sehingga beberapa jam selepas pengambilan selera makan sering tidak hilang. Walaupun anda tidak perlu berhenti minum untuk menurunkan berat badan, alasan yang disebutkan di atas secara semula jadi menyokong untuk tidak minum alkohol.

Adakah alkohol mengganggu diet

Diet adalah ujian tekanan bagi banyak orang, kerana mereka biasanya memerlukan banyak disiplin dan kebiasaan yang berubah, yang sering dilakukan lama. Pengambilan alkohol boleh memberi pengaruh yang tidak baik terhadap perjalanan diet. Alkohol menyekat prestasi fizikal dan dalam banyak kes mendorong pengambilan makanan yang tidak difikirkan.

Beberapa jam selepas minum alkohol, sering terdapat serangan selera makan yang meruap, yang kemudian puas dengan makanan, gula-gula yang tidak sihat atau tersedia karbohidrat seperti pasta, kerepek atau seumpamanya. Serangan selera makan ini berdasarkan kesan alkohol insulin metabolisme. Alkohol membawa kepada peningkatan pesat dalam darah gula sebaik sahaja dimakan, sehingga lebih banyak insulin dilepaskan.

Insulin kemudian membawa kepada penurunan yang sama cepat darah gula beberapa jam selepas pengambilan, dan dengan itu membakar selera makan. Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan berat badan berat badan berlebihan orang harus mengurangkan pengambilan makanan mereka, yang mengakibatkan selera makan dalam banyak kes. Alkohol meningkatkan lagi selera nafsu makan ini dan menyukarkan untuk mengikuti secara konsisten a diet. Selain itu, kebanyakan minuman beralkohol mengandungi banyak kalori dan gula industri, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan tambahan.