Abses malignan

Dalam istilah perubatan, istilah “absesMerujuk kepada pengumpulan nanah dikelilingi oleh kapsul dalam bentuk tidak berformat (bukan bentuk sebelumnya) rongga badan. Sebab-sebab a abses biasanya merupakan proses keradangan yang menyebabkan pencairan tisu. Dalam banyak kes a abses berkembang tanpa sebab luaran yang jelas.

Sebagai contoh akibat trauma tisu semasa pembedahan, suntikan, benda asing atau kelemahan umum sistem imun. Sebagai peraturan, patogen bakteria terlibat secara langsung atau sekurang-kurangnya secara tidak langsung dalam pengembangan abses. Staphylococcus aureus mungkin patogen bakteria yang paling biasa yang membawa kepada pembentukan abses.

Dalam kes yang luar biasa, abses dapat diperhatikan di mana tidak ada patogen yang dapat dikesan. Dalam konteks ini seseorang berbicara tentang apa yang disebut "abses sejuk". Yang khas simptom abses adalah pembengkakan tempatan, kemerahan pada kulit di sekitarnya, kepanasan yang ketara dan kadang-kadang teruk kesakitan.

Terapi dengan adanya abses terdiri dalam kebanyakan kes pembukaan pembedahan nanah rongga (sinonim: pemisahan abses). Selepas pembukaan rongga abses, nanah di dalamnya boleh mengalir tanpa gangguan dan tisu yang terkena sembuh. Sudah pada tahap ini, kesakitan dirasakan oleh pesakit biasanya reda dengan ketara atau bahkan hilang sepenuhnya.

Dalam beberapa kes, saliran mesti dibuat dan dengan demikian aliran keluar nanah dipromosikan. Kegagalan memberikan rawatan yang sesuai boleh menyebabkan komplikasi serius. Dalam beberapa kes, abses mengosongkan fistula.

Ini bermaksud bahawa ia boleh menjadi pra-terbentuk (preformed) rongga badan atau organ berongga. Di samping itu, terdapat risiko patogen bakteria menyebar ke aliran darah dan mengakibatkan darah keracunan. Dalam kes sedemikian, rawatan antibiotik mesti dimulakan dengan segera. Selanjutnya, setelah pembukaan abses secara spontan, biasanya ada yang teruk kesakitan dan pengembangan tisu parut yang tidak sedap dipandang.

maklumat am

Secara umum, ketika menggunakan salap untuk mengobati abses atau untuk meringankan keluhan yang berkaitan dengan abses, beberapa peraturan perilaku harus dipatuhi. Untuk mengelakkan penyebaran patogen bakteria penyebab, abses tidak boleh disentuh dengan jari. Sebaik-baiknya, sarung tangan harus dipakai ketika menggunakan salap dan tangan harus dibasuh dengan sempurna dan dibasmi kuman selepas itu.

Kaedah rawatan pilihan pertama untuk abses besar adalah pembedahan pembukaan rongga abses dan penghapusan pengumpulan nanah. Di samping itu, jalur anti-radang dan sediaan analgesik dapat dimasukkan ke dalam tisu yang terjejas. Pesakit yang mengalami abses biasanya merasakan kesakitan yang teruk.

Ini boleh dirawat dengan salap analgesik sehingga mungkin untuk menghadiri temujanji doktor. Akan tetapi, dalam konteks ini, pesakit yang terkena harus selalu mengetahui bahawa penghilang rasa sakit sementara hanya dimediasi oleh bahan aktif yang terkandung dalam salap. Sebaik sahaja jangka masa tindakan bahan ini dilebihi, rasa sakit kembali dengan intensiti yang sama atau bahkan meningkat.

Atas sebab ini, penggunaan salap analgesik tempatan hanya boleh dilakukan untuk menjembatani masa sehingga kemungkinan temu janji doktor berikutnya. Ini sama sekali bukan rawatan sebenar abses. Sebilangan pesakit yang terkena juga menggunakan salap khas yang mempunyai kesan antibiotik (salap antibiotik) untuk merawat abses.

Menurut pengilangnya, salap ini harus disapu pada permukaan kulit tiga hingga empat kali sehari dan kemudian diserap ke rongga abses. Bahan aktif yang terkandung dalam salap ini biasanya merupakan antibiotik yang diarahkan terhadap bakteria Staphylococcus aureus. Namun, dipertanyakan sejauh mana salap antibiotik yang berlaku secara lokal dapat dianggap sebagai tindakan rawatan yang masuk akal jika terdapat abses.

Di satu pihak, harus dipertimbangkan dalam konteks ini bahawa Staphylococcus aureus adalah bakteria yang tergolong dalam persekitaran kulit fisiologi. Ini bermaksud bahawa bakteria ini juga dapat dikesan pada permukaan kulit yang sihat dan dengan itu memenuhi tugas-tugas penting. Penggunaan salap antibiotik dengan baik memberi kesan bahawa Staphylococcus aureus terbunuh di permukaan kulit yang sihat dan persekitaran kulit semula jadi terjejas secara negatif.

Sebaliknya dapat diasumsikan bahawa hanya sebahagian kecil dari agen aktif yang terkandung dalam salap yang benar-benar dapat diserap melalui permukaan kulit dan dibawa ke rongga abses. Tidak dinafikan adakah jumlah yang diabaikan ini mencukupi untuk merawat abses dengan berkesan. Selain penggunaan salap antibiotik, beberapa pesakit yang terkena sumpah menggunakan salap yang menggabungkan bahan aktif analgesik dan anti-radang.

Dengan salap ini juga, bahan aktif individu seharusnya diserap oleh permukaan kulit setelah digunakan dan kemudian memasuki rongga abses. Menurut sebilangan besar pesakit, penggunaan salap semacam itu secara berkala menyebabkan pengurangan kesakitan yang ketara. Walaupun begitu, walaupun salap yang mengandungi bahan aktif analgesik dan anti-radang bukanlah kaedah yang sesuai untuk merawat abses.

Tambahan pula, pelbagai salap ditawarkan yang mendorong pembukaan abses secara spontan dan dengan itu menjadikan rawatan pembedahan tidak perlu. Sebagai peraturan, salap jenis ini mengandungi pelbagai bahan aktif yang menjadikan dinding luar rongga abses lebih tipis. Atas sebab ini, pengeluar menganggap bahawa pengosongan nanah ke dalam badan dan / atau aliran darah agak tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, penggunaan salap seperti itu harus dipersoalkan. Terutama pada rongga abses yang besar, pengumpulan nanah memberi tekanan besar pada tisu sekitarnya. Walaupun penipisan dinding gua luar meningkatkan kemungkinan abses mengalir ke luar, pelepasan patogen bakteria ke dalam aliran darah tidak dapat dikecualikan.

Ini boleh mengakibatkan pengembangan darah keracunan (sepsis) dan kerosakan pada pelbagai organ. Selanjutnya, tidak boleh dilupakan bahawa pembukaan abses secara spontan, walaupun diarahkan ke luar, meninggalkan bekas luka yang tidak sedap dipandang dalam kebanyakan kes. Abses adalah kumpulan nanah yang dikemas dalam rongga tisu yang baru terbentuk, rongga abses.

Abses yang lebih kecil pada mulanya dapat dirawat secara konservatif. Dengan salap, yang boleh didapati di kaunter farmasi, gejala-gejalanya dapat diatasi dengan cepat. Salap ini menarik salap yang mengurangkan keradangan.

Salap OTC termasuk salap Ilon®, salap Posterisan akut Salbe 25mg, salap Ichtholan® atau salap Thrombocid 40mg. Sekiranya abses diperhatikan lebih awal, salap sering dapat mencegah seluruh keradangan berkembang dengan pembentukan kapsul. Di farmasi, anda boleh mendapatkan maklumat dan nasihat mengenai salap over-the-counter yang berbeza.