Mirtazapine: Kesan Ubat, Kesan Sampingan, Dos dan Kegunaan

Produk

Mirtazapine boleh didapati secara komersial dalam bentuk bersalut filem tablet dan tablet yang boleh dicairkan (Remeron, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1999.

Struktur dan hartanah

Mirtazapine (C17H19N3, Mr = 265.35 g / mol) adalah racemate dan wujud sebagai kristal putih serbuk larut dalam air. Ia berkaitan secara struktural dengan tetrasiklik antidepresan mianserin. Ia adalah turunan pyrazine dan pyridobenzazepine.

Kesan

Mirtazapine (ATC N06AX11) mempunyai antidepresan, sifat antihistamin, dan kemurungan. Kesannya disebabkan oleh peningkatan aktiviti noradrenergik dan serotonergik pusat. Mirtazapine adalah antagonis pada alpha2-adrenoceptors presinaptik pusat dan antagonis di 5-HT2 dan 5-HT3 dan histamin Reseptor H1. Ia mempunyai jangka hayat yang panjang antara 20 hingga 40 jam.

Petunjuk

Untuk rawatan akut dan terapi pemeliharaan episod kemurungan unipolar. Mirtazapine juga diresepkan untuk label gangguan tidur tetapi tidak diluluskan secara rasmi untuk tujuan ini.

Dos

Menurut maklumat yang ditetapkan. Ubat diambil sekali sehari pada waktu petang sebelum tidur. Pengambilannya tidak bergantung pada makanan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Gabungan dengan perencat MAO

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Mirtazapine dimetabolisme oleh CYP2D6, CYP1A2, dan CYP3A4. Narkoba-dadah yang sepadan interaksi mungkin. Yang lain interaksi mungkin berlaku dengan Perencat MAO, ejen serotonergik, ubat penenang, alkohol, dan warfarin.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk mengantuk, kusam, kering mulut, peningkatan selera makan, kenaikan berat badan, pening, dan keletihan.