MRSA

definisi

Singkatan MRSA pada asalnya adalah singkatan dari "Methicillin-resistant Staphylococcus aureus"Dan bukan untuk" Staphylococcus Aureus multi-tahan "seperti yang sering dianggap salah. Staphylococcus aureus adalah bakteria sfera gram positif yang dapat dijumpai hampir di mana-mana di alam dan pada banyak orang (kira-kira 30% daripada populasi) juga merupakan sebahagian daripada flora semula jadi kulit dan bahagian atas saluran pernafasan. Ini bermaksud bahawa individu-individu ini dijajah oleh kuman tanpa menunjukkan sebarang gejala dalam keadaan biasa. Pada prinsipnya, bagaimanapun, Staphylococcus aureus adalah bakteria patogen, yang bermaksud bahawa ia mampu menyebabkan pelbagai penyakit yang berbeza. Oleh itu, jika ia dapat merebak dalam keadaan yang baik atau jika ia mengalami kelemahan sistem imun, ia boleh menjadi berbahaya bagi manusia dengan bantuan pelbagai faktor patogenik yang disebut.

Gejala

Antara gambaran klinikal yang sering berlaku adalah jangkitan pada kulit (sering bernanah: folikulitis, bisul, dan lain-lain. ), keracunan makanan dan penyakit otot atau tulang. Dalam kes yang lebih teruk, bakteria ini juga boleh menjadi penyebab radang paru-paru, endokarditis (keradangan lapisan paling dalam jantung), sepsis (sehari-hari darah keracunan) atau Beracun Kejutan Sindrom (TSS) khusus untuk kuman ini dan bahkan boleh mengancam nyawa.

Biasanya, Staphylococcus aureus bertindak balas dengan baik terhadap pelbagai jenis antibiotik, sebab itulah penyakit sederhana dengan bakteria ini biasanya dapat diatasi dengan baik dengan cephalosporin generasi pertama atau ke-1 (contohnya cefuroxime). Perkara istimewa mengenai strain MRSA adalah bahawa mereka tidak bertindak balas terhadap spektrum luas yang biasa antibiotik. Dikatakan bahawa kuman ini tahan terhadap ini antibiotik.

Ketahanan terhadap metisilin disebabkan oleh fakta bahawa bakteria mengubah struktur permukaannya sedemikian rupa sehingga antibiotik tidak lagi dapat mengikat permukaannya juga, yang perlu, bagaimanapun, untuk mengembangkan kesannya. Sayangnya, bagaimanapun, ketahanan jarang terhad kepada metisilin, tetapi juga mempengaruhi pelbagai antibiotik lain yang mungkin digunakan. Oleh itu istilah biasa Staphylococcus Aureus multi-resistant.

Akibatnya, jangkitan dengan MRSA sukar dirawat dan memerlukan rawatan yang berbeza daripada Staphylococcus Aureus standard. Ini biasanya dilakukan dengan glikopeptida seperti vancomycin. Ini adalah alasan untuk kepentingan khas kuman ini: walaupun spektrum penyakitnya serupa dengan strain lain, penyakit tidak dapat disembuhkan dengan cepat dan dengan demikian membuat pesakit berisiko lebih besar.

Jangkitan dengan MRSA di hospital dan rumah penjagaan sangat relevan, terutama dalam konteks apa yang disebut jangkitan nosokomial (jangkitan yang mempunyai hubungan temporal dengan tugas perubatan pesakit dalam dan tidak ada sebelumnya). Diasumsikan bahawa prevalensi MRSA pada populasi umum adalah sekitar 0.4%, di rumah penjagaan dan orang tua sudah sekitar 2.5% dan di hospital bahkan 25%. Atas sebab ini, perbezaan dibuat antara dua kumpulan MRSA:

  • Jangkitan MRSA diperoleh di hospital: Hospital memperoleh MRSA.

    Orang tua dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk jangkitan jenis ini

  • Jangkitan MRSA yang berlaku di luar hospital: Komuniti memperoleh MRSA c-MRSA. Bentuk ini agak jarang berlaku dan juga berlaku pada orang yang lebih muda. Ia juga dikaitkan dengan gambaran klinikal yang agak berbeza, misalnya necrotizing radang paru-paru dan lebih biasa pada orang yang mempunyai gen tertentu.