Nabumetone

Produk

Nabumetone tersedia secara komersial di banyak negara dalam bentuk bersalut filem tablet dan tablet larut (Balmox). Ia diluluskan pada tahun 1992 dan keluar dari perdagangan pada tahun 2013, mungkin kerana alasan komersial.

Struktur dan hartanah

Nabumetone (C15H16O2, Mr = 228.3 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk yang praktikal tidak larut dalam air. Secara struktural, ia adalah naphthylalkanone. Nabumetone, tidak seperti NSAID lain, tidak wujud sebagai asid, tetapi dimetabolisme menjadi satu. Ini adalah prodrug dan biotransformasi di hati kepada asid metabolik aktif 6-metoksi-2-naftilasetik (6-MNA, Rajah).

Kesan

Nabumetone (ATC M01AX01) adalah analgesik, antipiretik, dan anti-radang. Kesannya disebabkan oleh penghambatan sintesis prostaglandin. Nabumetone agak selektif untuk cyclooxygenase-2.

Petunjuk

Untuk rawatan keadaan yang menyakitkan dan radang, misalnya, reumatoid artritis, osteoartritis, kecederaan sukan.

Dos

Menurut SmPC. The tablet perlu diminum hanya sekali atau dua kali sehari, sebaiknya semasa makan, kerana jangka hayat yang panjang.

Kontraindikasi

Banyak langkah berjaga-jaga mesti diperhatikan semasa penggunaan. Maklumat lengkap langkah berjaga-jaga dan ubat interaksi boleh didapati di Risalah Maklumat Dadah.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk cirit-birit, dispepsia, perut or sakit perut, dan gangguan pencernaan lain, ruam, pruritus, sakit kepala, pening, keletihan, mengantuk, insomnia, gangguan visual, deringan di telinga, dan edema. Seperti semua NSAID, kesan sampingan yang serius seperti penyakit kardiovaskular, buah pinggang penyakit, dan perut atau ulser usus jarang berlaku.