Kanser ovari: Ujian Diagnostik

Mandatori diagnostik alat perubatan.

 • Sonografi faraj (sonografi transvaginal; ultrasound pemeriksaan melalui pemeriksaan ultrasound yang dimasukkan ke dalam faraj), jika perlu juga sonografi perut - untuk diagnostik asas [lihat senarai semak di bawah untuk pembezaan kanser ovari dan jisim jinak].
 • Sinar X toraks (toraks sinar-X / dada), dalam dua pesawat, atau paru-paru - untuk pementasan.

Pada masa ini, tidak ada langkah diagnostik yang jelas untuk disyaki atau penyakit kanser ovari. Penjelasan dan sejauh mana akhirnya dapat diberikan hanya dengan pementasan pembedahan dan histologi (pemeriksaan tisu halus). Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal, dan wajib diagnostik alat perubatan - untuk penjelasan diagnostik pembezaan.

 • Kolon enema kontras - kerana disyaki terlibat kolon (usus besar).
 • Tomografi yang dikira (CT) pelvis (CT pelvis) - untuk diagnosis yang lebih tepat mengenai masalah yang disasarkan.
 • Pencitraan resonans magnetik pelvis (MRI pelvis) - untuk diagnosis yang lebih tepat dalam soalan yang disasarkan.
 • Rangka scintigraphy (prosedur perubatan nuklear yang dapat merepresentasikan perubahan fungsional dalam sistem kerangka, di mana terdapat proses pembentukan semula tulang secara patologi (secara tempatan) meningkat (menurun) atau patologi) - untuk tulang yang disyaki metastasis.
 • Cystoscopy (kencing) pundi kencing endoskopi) - jika melibatkan kencing pundi kencing disyaki.
 • Sigmoidoscopy (rektosigmoidoskopi, iaitu, pencerminan bawah kira-kira 30-40 cm dari Rektal (rektum) dan sigmoid kolon (gelung sigmoid, kolon sigmoid)) - jika disyaki penglibatan usus besar.
 • Pyelogram iv (sinonim: IVP; iv urogram; urogram; iv urografi; urografi ekskresi; pyelogram ekskresi; urogram ekskresi intravena; pencitraan radiografi organ-organ kencing atau sistem saluran kencing).

Senarai semak "Peraturan Sederhana" untuk membezakan barah ovari daripada lesi penghuni ruang jinak

Sebilangan besar kanser ovari berkembang pada kista, tetapi kebanyakan kista ini jinak. Berikut adalah ciri yang boleh digunakan untuk mengklasifikasikan besar-besaran sebagai "malignan," "jinak," atau "samar-samar": 5 M ciri menunjukkan karsinoma dan 5 B ciri menunjukkan kista jinak.

Ciri M [menunjukkan karsinoma]. B ciri [bukti untuk kista jinak]
tumor pepejal yang tidak teratur sista unilokular (ruang tunggal)
Ascites (sakit perut, adalah pengumpulan cecair patologi di rongga perut bebas) Kehadiran komponen pepejal, dengan diameter terbesar tidak boleh melebihi 7 mm
Sekurang-kurangnya empat struktur papillary Berlakunya bayang-bayang akustik
Tumor pepejal multilokular tidak teratur dengan diameter terbesar sekurang-kurangnya 100 mm tumor multilokular halus (multichambered) dengan diameter terbesar kurang dari 100 mm
Peratusan warna yang sangat tinggi dalam pemeriksaan warna Doppler Ketiadaan aliran darah dalam pemeriksaan Doppler

Model matematik mencapai ketepatan diagnostik sebanyak 98% untuk membezakan kanser ovari dari lesi penghuni ruang jinak; nilai ramalan negatif 98.9% diperoleh dengan risiko rendah kurang dari 1%. Pada wanita dengan anggaran risiko 30%, nilai ramalan negatif adalah 93.95. Kista ovari dan risiko barahnya

 • Yang mudah kista ovari on ultrasound mewakili penemuan normal; kejadian pada 23.8% wanita lebih muda dari 50 tahun dan pada 13.4% wanita yang lebih tua diperiksa; sederhana kista ovari tidak mewakili keganasan (kanser) risiko.
 • Kehadiran sista dan pepejal yang kompleks besar-besaran (peningkatan tempatan dalam tisu endogen) pada ultrasound membawa risiko karsinomatosis yang ketara.