Endoskopi

definisi

Perkataan "endoskopi" berasal dari bahasa Yunani dan diterjemahkan daripada dua perkataan "dalam" (endon) dan "memerhati" (skopein). Seperti yang dicadangkan oleh perkataan itu, endoskopi ialah prosedur perubatan yang menggunakan peranti khas - endoskop - untuk melihat ke dalam rongga badan dan organ berongga. Prosedur ini, juga dikenali sebagai endoskopi, membolehkan doktor memeriksa yang diperiksa rongga badan atau organ berongga, untuk mengenali sebarang penyakit sedia ada di sana dan mungkin juga untuk merawatnya di tempat semasa endoskopi.

Selain sistem optik (kamera) dan sumber cahaya sejuk, peranti (endoskop) juga mempunyai alat yang fleksibel dan tegar untuk rawatan. Secara umum, perbezaan dibuat antara endoskop yang tegar dan tidak bergerak (cth. arthroscope untuk arthroscopy of sendi) dan endoskopi bergerak yang fleksibel (cth endoskopi untuk endoskopi gastrousus) dan antara endoskopi diagnostik semata-mata (untuk diagnosis dan pengambilan sampel tisu) dan endoskopi terapeutik (untuk campur tangan, juga dikenali sebagai pembedahan invasif minimum).

Petunjuk

Petunjuk untuk endoskopi secara amnya boleh dibahagikan kepada empat kumpulan besar: di satu pihak, endoskopi digunakan terutamanya untuk tujuan diagnostik. Semasa pemeriksaan, doktor yang merawat boleh memeriksa organ atau rongga badan masing-masing dan – jika perlu – mengambil sampel tisu (biopsi), supaya diagnosis yang tepat boleh dibuat selepas itu. Secara klasik, ini digunakan, sebagai contoh, untuk pengesanan awal kanser atau penyakit dalaman lain (cth keradangan, kecederaan, dsb.).

Sebaliknya, endoskopi juga digunakan untuk tujuan terapeutik supaya tumor, polip, lendir atau rembesan, bendasing atau batu boleh dikeluarkan, pendarahan dihentikan, penyempitan melebar dan bahan dimasukkan. Tambahan pula, endoskopi juga boleh digunakan untuk perancangan sebelum pembedahan, supaya, sebagai contoh, lokasi tepat dan tahap pengembangan tumor boleh ditentukan sebelum pembedahan. Akhir sekali, endoskopi juga berfungsi sebagai kemungkinan untuk penjagaan selepas tumor, untuk dapat mengesan kemungkinan berulang atau pembentukan tumor lain pada peringkat awal. Endoskopi boleh digunakan di kawasan berikut: Paru-paru, esofagus dan saluran gastrousus, rongga toraks, rongga perut, pelvis buah pinggang, pundi kencing and ureter, sendi, uterus and tiub fallopio, hidung dan resdung, laring and terusan pendengaran/telinga tengah.