Penyakit kelamin

STD pada umumnya adalah penyakit yang ditularkan melalui hubungan seksual. Perlu disebutkan bahawa penyakit-penyakit tersebut juga dapat menular melalui kontak oral dan dubur dan tidak hanya tertumpu pada kontak vagina. Semua penyakit kelamin dapat dicegah secara mekanikal perancang keluarga, terutamanya kondom. Berikut ini anda akan menemui penyakit kelamin yang paling biasa mengikut urutan kekerapannya:

  • Penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus
  • Penyakit kelamin disebabkan oleh bakteria
  • Penyakit kelamin disebabkan oleh patogen lain

Penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus

Penyakit ini juga tergolong dalam penyakit kelamin dan disebarkan secara langsung melalui hubungan dengan kawasan yang dijangkiti. Patogen adalah herpes simplex virus (HSV). Oleh kerana penyakit ini menular bukan hanya melalui hubungan seksual tetapi juga melalui hubungan langsung dengan kulit yang dijangkiti, a kondom hanya memberikan perlindungan terhad.

Anda harus segera membersihkan kulit dengan bersih jika anda bersentuhan dengan orang yang sakit di kawasan-kawasan tersebut. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, risiko dijangkiti penyakit kelamin meningkat. Pada kebanyakan orang, virus itu tersekat di dalam badan tanpa disedari.

Itulah sebabnya ia sangat kerap disebarkan tanpa disedari. Sejurus selepas jangkitan terdapat bintik-bintik merah di tempat-tempat di mana patogen masuk ke dalam badan dan lepuh membentuk gatal, sakit atau terbakar, yang kemudian memberi jalan kepada bisul kecil. Gejala ini disertai oleh gejala khas dari selesemaseperti jangkitan seperti otot kesakitan and demam.

Selepas itu virus boleh berehat selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun hingga sistem imun lemah dan penyakit boleh merebak lagi. Virus Human Papilloma (HPV) adalah penyakit kelamin yang sangat meluas di seluruh dunia. Penyakit ini terutama disebarkan melalui hubungan seksual tanpa perlindungan tetapi juga melalui hubungan dengan kulit yang dijangkiti.

. virus menyerang sel epitelium pada kulit dan membran mukus. Terdapat jenis virus berisiko tinggi yang selalu menyebabkannya kanser serviks dan barah lain di kawasan kemaluan. Untuk jenis tersebut terdapat profilaksis vaksinasi kanser serviks, yang harus diberikan kepada wanita muda, serta pemeriksaan pencegahan oleh pakar sakit puan.

Jenis berisiko rendah boleh berkembang ketuat kemaluan (kondiloma), yang merupakan pertumbuhan jinak di kawasan genital, atau sama sekali tidak menyebabkan gejala. Selain itu, ada juga yang menjangkiti kaviti oral, misalnya melalui seks oral, dan juga menyebabkan pertumbuhan di sana. Tidak ada ubat untuk penyakit ini.

Ia juga penting bahawa, terutama pada kanak-kanak yang mempunyai ketuat kemaluan, sama seperti semua penyakit kelamin lain, ketika terjadi pada anak, seseorang harus memeriksa dengan cermat dari mana asalnya, terutama berkaitan dengan penderaan seksual. HIV malangnya masih merupakan penyakit kelamin yang sangat meluas. AIDS (Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh) adalah peringkat akhir penyakit di mana gejala sudah sering terjadi dan jumlah sel-T sebagai sebahagian daripada sistem imun telah menurun dengan ketara.

Terutama di negara-negara membangun sering terdapat kekurangan pendidikan dan maklumat yang mencukupi perancang keluarga and AIDS dan juga HIV. Dalam kebanyakan kes, kondom tidak digunakan sama sekali, yang dapat mencegah jangkitan penyakit. Selain hubungan seksual, patogen juga dapat menular melalui jarum yang dijangkiti, darah secara umum dan semasa kelahiran.

Homoseksual khususnya mewakili kumpulan risiko, kerana kadar jangkitan lebih tinggi pada kumpulan ini dan risiko jangkitan lebih tinggi semasa hubungan dubur daripada semasa hubungan vagina. Tanda-tanda pertama serupa dengan mempengaruhi dan oleh itu sering diabaikan. Pertama, limfa pembengkakan nod, demam dan tanda-tanda jangkitan lain seperti keringat malam atau penurunan berat badan biasanya berlaku dalam beberapa minggu pertama selepas jangkitan awal.

Ini diikuti dengan fasa tanpa gejala. Hanya bila AIDS berlaku adakah gejala lebih lanjut muncul, kerana pesakit tidak cukup dilindungi terhadap patogen lain oleh mereka yang lemah sistem imun. Kerap kali, radang paru-paru atau jangkitan kulat berlaku.

or limfa pembengkakan nod - apakah petunjuk bahawa ia adalah HIV? Hepatitis B adalah salah satu penyakit yang boleh divaksin. Biasanya, seseorang mendapat vaksinasi pertama pada masa bayi.

Sebilangan besar orang kemudian dilindungi seumur hidup. Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda masih dilindungi, penentuan titer selalu disyorkan. Hepatitis B adalah penyakit virus berjangkit yang menyerang hati.

Virus dipanggil hepatitis Virus B (HBV). Penyakit ini terutama disebarkan melalui hubungan seksual, tetapi aliran darah juga merupakan sumber jangkitan. Pada kebanyakan orang, penyakit ini akut dan penyebabnya keradangan hati dan masalah otot, hilang selera makan and loya, yang reda dan biasanya sembuh sepenuhnya setelah sebulan atau lebih. Walau bagaimanapun, pada beberapa pesakit, penyakit ini menjadi kronik, yang boleh menyebabkan penyakit yang tidak dapat diperbaiki dan serius hati kerosakan. Hepatitis akut biasanya hanya dirawat secara simptomatik. Sekiranya penyakit itu kronik, ubat-ubatan tersebut digunakan yang mencegahnya lebih banyak virus dari dihasilkan.