Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan ketegangan bahu dan leher

Kanak-kanak juga boleh diserang bahu dan leher ketegangan. Terutama apabila anak tidak cukup bergerak atau faktor psikologi, seperti tekanan dan kegelisahan yang terlalu banyak, ini juga dapat dilihat pada gejala fizikal. Selepas lawatan ke doktor, latihan fisioterapi adalah titik kontak pertama bagi pesakit kecil. Dalam fisioterapi, kaedah lembut digunakan untuk berusaha mengurangkan ketegangan, melawan penyebabnya dan memastikan bahawa bahu anak dan leher ketegangan adalah perkara masa lalu. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Sakit leher
  • Sakit bahu - fisioterapi yang betul

Physiotherapy

Dalam rawatan kanak-kanak dengan bahu dan leher ketegangan, fisioterapi terutama berkaitan dengan menghilangkan punca ketegangan dan membantu anak mengendurkan otot dan mengekalkan kelenturan dalam jangka masa panjang. Bergantung pada usia kanak-kanak, ahli terapi dapat melibatkan anak secara aktif dalam rawatan atau melakukan teknik dan latihan secara pasif untuk mencapai tujuan ini. Ibu bapa berperanan sama pentingnya dalam kejayaan fisioterapi seperti anak-anak sendiri, kerana mereka juga bertanggungjawab di rumah untuk memastikan bahawa kemajuan dan latihan yang dikembangkan dalam fisioterapi diteruskan di rumah.

Selain urutan, terapi manual dan aplikasi panas untuk merehatkan otot yang tegang, terdapat pelbagai pendekatan rawatan yang boleh digunakan oleh ahli fisioterapi. Ini termasuk, sebagai contoh: Fisioterapi Bobath untuk kanak-kanak, di mana tujuannya adalah untuk menyokong peraturan diri anak. Ini adalah konsep terapi berdasarkan neurofisiologi, yang dapat disesuaikan secara fleksibel dengan keperluan anak dan juga dapat digabungkan dengan terapi lain.

Fisioterapi menurut Vojta, menerangkan konsep rawatan yang berdasarkan pergerakan refleks. Anak-anak ditempatkan dalam posisi yang berbeza dan rangsangan diterapkan ke kawasan tubuh tertentu, yang menyebabkan pergerakan refleks. Tujuan kaedah Vojta adalah mengaktifkan otot agar dapat mempengaruhi corak postur dan pergerakan anak-anak.

Terapi perkembangan multidimensi bertujuan untuk mengaktifkan kawasan yang berbeza seperti refleks, deria, motorik, aktiviti otot dan persepsi sedemikian rupa sehingga ketegangan otot yang optimum dan perasaan yang baik untuk tubuh membantu mengatasi perkembangan masalah sistem muskuloskeletal. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini dalam artikel berikut: Proprioceptive Neuromuscular Facilitation & Penyelarasan dan Baki Latihan Bentuk terapi mana yang paling sesuai untuk kanak-kanak bergantung pada penyebab dan tahap ketegangan bahu-leher.

  • Fisioterapi menurut Bobath untuk kanak-kanak, yang berkaitan dengan menyokong peraturan diri anak.

    Ini adalah konsep terapi berdasarkan neurofisiologi, yang dapat disesuaikan secara fleksibel dengan kebutuhan anak dan juga dapat digabungkan dengan terapi lain.

  • Fisioterapi menurut Vojta, menerangkan konsep rawatan yang berkaitan dengan pergerakan refleks. Anak-anak ditempatkan dalam posisi yang berbeza dan rangsangan diterapkan ke kawasan tubuh tertentu, yang menyebabkan pergerakan refleks. Tujuan kaedah Vojta adalah mengaktifkan otot agar dapat mempengaruhi corak postur dan pergerakan anak-anak.
  • Terapi Pembangunan Multidimensi bertujuan untuk mengaktifkan bidang yang berbeza seperti refleks, deria, motorik, aktiviti otot dan persepsi sedemikian rupa sehingga ketegangan otot yang optimum dan perasaan yang baik untuk tubuh membantu mengatasi perkembangan masalah sistem muskuloskeletal. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini dalam artikel berikut: Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive & Coordination and Balance Training