Mengimbas Polarimetri Laser: Rawatan, Kesan & Risiko

Bentuk polarimetri laser pengimbasan yang paling terkenal adalah polarimetri laser imbasan GDx, yang digunakan dalam oftalmologi untuk mendiagnosis dan memantau katarak dan membolehkan penyakit ini didiagnosis hingga lima tahun lebih awal daripada kaedah pengukuran sebelumnya. Polarimetri memanfaatkan sifat polarisasi cahaya dengan menggunakan pengimbas laser dan dengan demikian menentukan ketebalan lapisan retina optik telus, sehingga tanda-tanda kerosakan bahan lutsinar dapat dilihat. Ketebalan retina yang ditentukan dalam setiap kes adalah berkod warna dan dibandingkan dengan pakar mata dengan rangkaian nilai standard, sehingga doktor boleh membuat a glaukoma diagnosis selepas pengukuran dan memulakan langkah-langkah untuk terapi pada peringkat awal, yang idealnya masih dapat mengelakkan gangguan bidang visual.

Apakah polarimetri laser pengimbasan?

Bentuk polarimetri laser pengimbasan yang paling terkenal adalah polarimetri laser imbasan GDx, yang digunakan dalam oftalmologi untuk mendiagnosis dan memantau katarak. Mengimbas polarimetri laser adalah kaedah objektif yang digunakan oleh doktor untuk menentukan ketebalan lapisan bahan telus optik. Pengukuran dilakukan dengan menggunakan pengimbas laser. Kaedah ini menggunakan sifat polarisasi cahaya. Rasuk pengukur pengimbas laser pertama kali melewati lapisan, di mana ia dipantulkan dan dibahagikan kepada dua keadaan polarisasi. Kedua-dua keadaan separa ini bergerak dengan kelajuan yang berbeza, mewujudkan kelewatan. Kelewatan antara polarisasi ini membolehkan kesimpulan dibuat mengenai ketebalan lapisan. Kaedah ini paling sering digunakan dalam bentuk polarimetri laser pengimbasan GDx, yang digunakan dalam oftalmologi untuk menilai kemerosotan retina telus. Untuk tujuan ini, kaedah merekodkan profil tiga dimensi cakera optik. Di samping itu, ketebalan serat saraf lapisan yang meliputi retina berhampiran saraf optik ditentukan.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Polarimetri laser pengimbasan digunakan terutamanya dalam oftalmologi, di mana ia digunakan untuk pengesanan dan pemerhatian awal glaukoma. Dalam penyakit ini, tekanan mata tinggi pada mulanya berkembang. Nisbah tekanan tinggi yang tidak wajar ini menyebabkan serat retina binasa sedikit demi sedikit dan akhirnya boleh menyebabkan mata menjadi buta. Oleh kerana ketelusan retina, kerosakan proses sedemikian hanya dapat diketahui apabila lebih dari separuh dari semua gentian retina telah mati dan terdapat gangguan bidang visual yang teruk. Oleh kerana serat retina tidak tumbuh semula, kerosakan retina tidak dapat diperbaiki pada diagnosis yang terlambat. Dengan polarimetri laser imbasan, pakar mata dapat menilai dan memerhatikan sebarang kerosakan serat retina lebih awal. Bahkan perubahan terkecil di retina, yang tetap tidak dapat dilihat dengan kaedah lain, dapat dilihat oleh pakar mata. Dalam polarimetri, pakar oftalmologi pertama kali menerangi satu titik pada retina dengan pengimbas laser dan langkah-langkah intensiti daya pantulan. Prinsip ini akhirnya diterapkan hingga 100,000 titik berbeza di retina, yang memakan masa sekitar dua saat setiap mata. Pengimbas laser menghasilkan imej fundus dari data pengukuran polarimetri. Gambar fundus ini mengekodkan reflektifiti setiap lapisan. Sorotan kuning menunjukkan daya kilas yang tinggi, sementara warna coklat gelap menyoroti daya kilas rendah. Semua tahap pertengahan masing-masing direkodkan dalam warna merah. Pakar oftalmologi kemudian menilai imej fundus yang dibuat dengan cara ini. Dia membandingkan data masing-masing dengan nilai rujukan, yang sesuai dengan nilai rata-rata budaya bebas. Hasil perbandingan ini memberikan maklumat mengenai ketebalan lapisan dan doktor mencatatkannya dalam carta sisihan menggunakan nilai piawai. Selalunya dia juga membuat rajah TSNIT yang disebut atas dasar ini. Ini menunjukkan ketebalan lapisan dalam jalur bulat yang bermula di sektor temporal dan berjalan melalui sektor atas, hidung dan bawah kembali ke titik permulaan. Nilai-nilai standard ketebalan lapisan dilorekkan dalam rajah ini, yang menjadikan nilai-nilai penyimpangan yang diukur dapat dikenali sebagai keluar dari kawasan berlorek.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Prosedur objektif mengimbas polarimetri laser sama sekali tidak berbahaya dan tidak menyakitkan. Ia boleh dilakukan secara rawat jalan dan selesai dalam beberapa saat. Ubat tidak diberikan terlebih dahulu, dan juga selepas itu. Oleh itu, pesakit terhindar dari pelebaran murid secara bertahap, yang banyak orang tidak menyenangkan. Penglihatan juga tidak terganggu oleh pengukuran. Oleh itu, pesakit boleh memandu mesin dan kenderaan tanpa ragu pada hari yang sama. Biasanya, pakar oftalmologi menjadualkan dua janji temu yang terpisah untuk mengimbas polarimetri laser retina, sekurang-kurangnya satu tahun lagi. Dengan jurang masa yang lebih kecil antara kedua janji tersebut, sukar untuk menilai kerosakan sebenar melalui prosedur. Pada akhirnya, kaedah polarimetri laser pengimbasan membolehkan katarak didiagnosis sehingga lima tahun sebelumnya. Dengan terapi dengan segera, pengurangan kehilangan bidang visual sering dapat dielakkan dengan diagnosis awal seperti itu, sehingga polarimetri mengambil peranan revolusioner dalam bidang glaukoma rawatan. Oleh kerana kaedah ini adalah prosedur yang lebih baru, umum kesihatan insurans tidak biasanya menanggung kos rawatan. Peribadi kesihatan insurans, sebaliknya, biasanya menanggung sebahagian besar kos rawatan atau bahkan menampung jumlah yang dikeluarkan. Kerana polarimetri, sebagai metode pengukuran objektif, tidak memerlukan kerjasama dari pasien dan tidak bergantung pada kesan pesakit itu sendiri, prosedur ini juga dapat digunakan pada pasien yang tidak bersedia, pesakit yang mengalami gangguan mental atau anak-anak dengan hasil yang bermakna yang tidak berubah.