Sakit TEP bahu

Dalam pakej bahu TEP, kedua-duanya kepala dan soket sendi antara lengan atas dan juga bilah bahu diganti secara artifisial, misalnya untuk merawat lanjutan sendi bahu arthrosis. TEP bahu digunakan lebih jarang daripada TEP lutut atau pinggul, misalnya, kerana sendi bahu arthrosis kurang biasa dan mengikat endoprosthesis ke bahu juga lebih sukar. Kesakitan berikutan operasi agak normal dan mungkin berterusan sepanjang rawatan selepas operasi.

Malangnya, peniruan a bahu TEP pada tahap semasa biasanya disertai dengan batasan fungsi, kerana sukar untuk memulihkan sendi kompleks ini dengan ketepatan buatan. Kesakitan kerana ketegangan otot atau kerana postur yang lemah dapat dirawat secara fisioterapi dan terapi fizikal. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: TEP Bahu

Gejala

Terutama secara langsung selepas operasi, teruk kesakitan di kawasan bahu sering dialami, yang dapat memancar terutamanya ke kawasan otot deltoid. Juga kebas atau kesemutan di kawasan ini atau di jari boleh berlaku, ini biasanya akan hilang setelah beberapa hari, jika tidak, doktor yang hadir harus dihubungi. Sejurus selepas operasi, rasa sakit semasa pergerakan bahu, terutama ketika merebak dan berpusing ke luar, juga normal.

Walau bagaimanapun, ini semestinya menjadi lebih lemah semasa rawatan pasca operasi selepas beberapa minggu sekiranya penyembuhan luka telah maju lebih jauh. A bahu TEP tidak dapat menghasilkan semula interaksi kompleks rakan kongsi dengan sempurna. Oleh itu, diharapkan pembatasan dalam pergerakan akan tetap berlaku, ini boleh menyebabkan ketegangan otot, yang juga dapat menyebabkan rasa sakit pada masa rawatan selanjutnya.

Punca kesakitan

Kesakitan TEP bahu boleh mempunyai pelbagai sebab.

  • Sejurus selepas operasi, sakit luka yang disebabkan oleh yang cedera dan semasa operasi struktur regangan seperti kulit dan otot biasanya mendominasi. Rasa sakit ini semestinya menjadi semakin lemah setelah beberapa minggu dan dapat diubati dengan baik ubat penahan sakit.
  • Punca lain adalah kesakitan yang berlangsung lebih lama daripada sakit luka awal dan berlaku, misalnya, semasa pergerakan dan tekanan.

    Pada mulanya, otot dan tendon yang mempunyai reseptor kesakitan harus menyesuaikan diri dengan keadaan sendi yang baru. Kemudian, sekatan pergerakan yang ada dan kekurangan pergerakan sendi boleh menyebabkan struktur ini melekat dan menimbulkan ketegangan yang terlalu banyak. Ini mewujudkan lingkaran setan, kerana postur melegakan kesakitan menyebabkan pemendekan dan lekatan otot dan tendon.

  • Sudah tentu, rasa sakit di bahu yang dikendalikan juga boleh disebabkan oleh prostesis itu sendiri, jika bahan tidak dapat dipasang dengan sempurna, jika prostesis telah melonggarkan atau bahkan melengkung. Oleh itu, kesakitan yang berterusan harus selalu dijelaskan oleh doktor yang merawat.