Diagnosis | Sudut mulut

Diagnosa

Sama ada sudut mulut terkoyak kerana kekurangan cecair atau disebabkan oleh penyakit, pesakit sering dapat menentukan dalam diagnosis diri: Sekiranya pesakit minum cukup cecair selama 2 hari tanpa gejala membaik, maka radang mungkin menjadi penyebabnya dan doktor harus berunding, yang kemudian dapat memeriksa sudut mulut yang retak untuk a Herpes Jangkitan simplex dan, jika perlu, juga melakukan a darah ujian gula.

Gejala

Sudut koyak atau retak mulut selalunya sangat menjengkelkan. Mereka boleh gatal atau menyakitkan. Ramai pesakit tidak mahu membukanya mulut dengan betul kerana takut akan berlinangan air mata.

Selain sudut mulut yang retak, gejala lain juga boleh berlaku. Didalam Herpes Jangkitan simplex, sudut mulut tidak hanya terkoyak tetapi juga meradang dan bentuk lepuh, yang menyakitkan dan biasanya menjadi bertubi-tubi setelah beberapa hari. Sekiranya pesakit mengalami kekurangan, gejala kekurangan lebih cenderung terjadi.

An kekurangan zat besi membawa kepada peningkatan keletihan dan pengurangan prestasi selain sudut mulut yang retak. neurodermatitis biasanya menampakkan diri di kawasan kulit yang mengalami banyak tekanan, contohnya di selekoh siku, di mana gatal, kulit kering kemudian berlaku. Dalam kes kencing manis, sudut mulut sering retak walaupun diabetes diselaraskan dengan baik, seperti darah peredaran tidak mencukupi.

Terapi

Untuk merawat sudut mulut yang retak, seseorang harus mengetahui terlebih dahulu mengapa sudut mulut yang retak berlaku. Sekiranya pesakit mengalami dehidrasi, dia hanya perlu minum lebih banyak cecair untuk merangsang darah peredaran darah dan membawa lebih banyak cecair ke sudut mulut. Walau bagaimanapun, jika pesakit mempunyai radang di sudut mulut kerana a Herpes Jangkitan simplex, salap, misalnya dengan bahan aktif Aciclovir, yang digunakan pada sudut mulut yang retak dan meradang dan dibasahi, dapat membantu.

Selepas beberapa hari, peningkatan mesti dilihat. Sekiranya terdapat besi atau kekurangan vitamin, pesakit harus mengimbangi kekurangan sama ada melalui diet atau, jika perlu, melalui tablet dari farmasi. Sekiranya sudut mulut yang retak disebabkan oleh kencing manis or neurodermatitis, pesakit harus berhati-hati untuk merawat penyakit ini dan, jika perlu, krim sudut mulut dengan kerap menggunakan krim pelembap. Sekiranya pesakit mempunyai sudut mulut yang terkulai kerana keadaan anatomi atau penyakit sebelumnya dan sering ingin mengangkatnya, hanya campur tangan kosmetik oleh pakar bedah kosmetik yang dapat membantu. Sebelum ini, bagaimanapun, pesakit harus berusaha melatih otot tiruan melalui latihan tertentu sehingga sudut mulut terangkat.