Pembedahan setelah ligamen bahu koyak | Fisioterapi untuk ligamen koyak di bahu

Pembedahan selepas ligamen bahu yang koyak

Dalam rawatan pembedahan sebiji kehelan sendi acromioclavicular (Tossy 3), klavikula dipasang kembali ke akromion menggunakan wayar, skru atau pinggan. Ligamen yang terjejas dapat diikat dengan jahitan. Logam yang tersekat dapat dikeluarkan apabila ligamen telah sembuh, iaitu setelah sekitar 6-8 minggu.

Pembedahan untuk a tendon bisep pecah bertujuan untuk mengikat tendon kembali ke tulang. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan sauh atau jahitan terus ke tulang. Dalam kes a pemadam pemutar pecah, pakar bedah juga memasang kembali tendon koyak atau bahagian tendon ke tulang dengan bantuan jahitan tulang atau sauh. Dalam kebanyakan kes, operasi ini di sendi bahu boleh dilakukan secara invasif secara minimum, iaitu hanya sayatan kecil yang dibuat dan bekas luka kecil yang tersisa. Biasanya operasi ini dilakukan di bawah anestesia am, oleh itu diperlukan rawatan rawat inap selama 2-3 hari.

Ringkasan

Ligamen koyak atau koyak tendon di bahu biasanya boleh dirawat secara konservatif atau pembedahan, bergantung kepada pelbagai faktor dalam kes individu. Walau bagaimanapun, fasa imobilisasi pendek selalu diikuti oleh fisioterapi dengan tujuan untuk meningkatkan mobiliti sendi bahu dan menstabilkan sendi bahu untuk akhirnya mencapai fungsi penuh sendi, pengembangan daya penuh dan kebebasan dari kesakitan.