Gejala | Latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS

Gejala

Gejala penyumbatan vertebra di tulang belakang toraks boleh berbeza dari pesakit ke pesakit. Mereka boleh bermula dari kesakitan kepada bernafas kesukaran, asma, kerentanan terhadap jangkitan, aduan kardiovaskular, kesemutan dan kebas. Keterukan dan tahap gejala bergantung pada mana vertebra toraks disekat, berapa lama penyumbatan itu wujud dan adakah vertebra menekan kuat pada a akar saraf.

Sekiranya orang yang terjejas menggunakan postur yang melegakan kerana penyumbatan, ini boleh menyebabkan ketegangan dan kecederaan seterusnya mempengaruhi fungsi organ dalaman. Oleh kerana pelbagai gejala ini, sangat penting untuk meneruskan dengan berhati-hati ketika mendiagnosis penyumbatan vertebra di tulang belakang toraks. Sekiranya anda melihat gejala tidak spesifik pada diri anda yang telah berkembang tanpa sebab yang jelas, pergi ke pakar dan minta penjelasannya.

Kesan penyumbatan pusaran

Penyumbatan yang tidak dirawat tulang belakang toraks boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah. Oleh kerana vertebra tidak lagi berada di posisi semula jadi, ada peningkatan tekanan pada tisu di sekitarnya, yang dapat menyebabkan tidak hanya ketegangan otot yang teruk, tetapi juga kekal kesakitan dan postur yang lemah. Sekiranya vertebra yang tersekat juga menekan saraf, ini boleh menyebabkan sensasi seperti kesemutan atau mati rasa dan juga lumpuh.

Fungsi organ dalaman juga boleh terganggu oleh vertebra yang tersumbat di tulang belakang toraks. Ini termasuk, misalnya, paru-paru, yang mungkin tidak lagi dapat mengembang dengan baik. Usus dan hempedu juga boleh merosakkan fungsi mereka.

Secara keseluruhan, kesan penyumbatan vertebra di tulang belakang toraks adalah sesuatu yang menyenangkan bagi mereka yang terjejas. Oleh itu, sangat penting untuk memulakan rawatan sejak awal. Badan sering berusaha untuk mengimbangi masalah yang ada sendiri.

Oleh itu, pesakit kadang-kadang hanya menyedari masalahnya ketika sudah lebih maju. Ketidaksamaan yang ada kemudian memerlukan masa yang lebih lama untuk diperbetulkan. Sebagai peraturan, kesan penyumbatan vertebra di BWS dapat dikendalikan dengan baik dengan rawatan tepat pada masanya, sehingga orang yang terkena bencana relatif cepat dapat kembali menjalani kehidupan seharian.

Untuk mengelakkan kesan selanjutnya, disarankan untuk mengambil langkah pencegahan langsung agar penyumbatan vertebra tidak terjadi sejak awal. Selain postur yang betul, ini termasuk regangan dan latihan penstabilan serta corak pergerakan yang berbeza dalam kehidupan seharian. Artikel mengenai sternum kesakitan mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.