Gejala yang boleh menyebabkan pencabutan gigi | Tarik molar

Gejala yang boleh menyebabkan pencabutan gigi

Gejala yang membawa kepada cabut gigi boleh sangat berbeza bergantung kepada penyebabnya. Sebilangan orang tidak merasakan apa-apa, pada suatu ketika gigi mula bergetar dan jatuh. Sekiranya gigi meradang, misalnya, ini boleh menyebabkan teruk kesakitan, yang membawa pesakit untuk melawat doktor gigi.

Penyejukan selalunya dapat melegakan kesakitan sedikit sementara itu. Selalunya kesakitan adalah sebab utama membuang gigi. Kadang-kadang ada juga tekanan akibat keradangan kronik, terutama ketika gigi kebijaksanaan meradang.

Gejala lebih lanjut boleh berupa goyangan gigi atau fungsi mengunyah yang buruk. Ini bermaksud bahawa gigi itu muncul sebelum semua yang lain atau tidak lagi bersentuhan dengan rakan sejawatnya. Kemudian ditolak keluar dari soket gigi atau ke soket.

Prosedur pengambilan gigi

Apabila gigi diekstraksi, pesakit mesti dimaklumkan terlebih dahulu oleh doktor gigi mengenai kelebihan dan kekurangan serta komplikasi rawatan. Kadang kala x-Ray juga diperlukan untuk diagnosis yang boleh dipercayai. Setelah semua formaliti diperjelaskan dan pesakit bersetuju, rawatan boleh dimulakan.

Rawatan bermula dengan anestetik tempatan, yang disebut anestetik tempatan. Ini melibatkan suntikan bahan di bawah gusi, yang menjadikan molar dan kawasan sekitar kebas. Setelah kesannya dirasakan, doktor gigi menggunakan alat yang disebut periotome untuk melonggarkan gusi di sekitar gigi.

Ini melibatkan memotong gentian penahan gigi. Selepas itu, doktor gigi cuba mengeluarkan gigi dari soketnya dengan tang. Kadang-kadang boleh berlaku bahawa mahkota gigi terputus.

Kemudian akarnya dikeluarkan satu persatu dengan bantuan tuas tulang yang disebut dan tang akar. Kemudian kami memeriksa sama ada semua bahagian gigi telah dikeluarkan. Di dalam rahang atas ia kemudian diperiksa sama ada terdapat akses ke sinus rahang atas melalui luka.

Luka kemudian dibersihkan dan granulasi dan kemungkinan tisu keradangan dikeluarkan. Doktor gigi mungkin perlu menjahit soket gigi. Rawatan tersebut kemudiannya selesai dan doktor gigi harus memberitahu anda mengenai langkah berjaga-jaga yang harus diambil untuk beberapa hari ke depan.

Doktor gigi kemudian harus menghabiskan setengah jam untuk menggigit kain kasa atau sapu tangan tisu untuk menekan luka dan menghentikan pendarahan. Dalam keadaan apa pun, sapu tangan kertas tidak boleh digunakan. Serat ini dan berusaha mencabutnya sepenuhnya boleh menyebabkan luka itu terkoyak kembali.

Menarik gigi ke bawah anestesia atau anestesia pendek mungkin. Walau bagaimanapun, risiko anestesia mesti ditimbang dengan faedah. Oleh itu pilihan ini biasanya terhad kepada kes-kes yang sangat sukar.

Contohnya, jika beberapa gigi mesti dicabut sekaligus dan pesakit sangat takut dengan doktor gigi. Anestesia juga merupakan kaedah pilihan untuk anak kecil. Tempoh rawatan bergantung pada pelbagai faktor, misalnya berapa banyak akar gigi dan bagaimana akar ini berlabuh di tulang, dan juga rawatan awal yang telah dilakukan pada gigi.

Kedua-duanya a rawatan terusan akar dan mahkota yang patah dapat membuat pengekstrakan menjadi lebih sukar. Akhirnya, kemahiran doktor gigi juga memainkan peranan tertentu. Secara keseluruhannya, pengekstrakan a molar gigi mesti cepat pergi. Sebaik sahaja tidak ada rasa sakit, seseorang dapat mengharapkan sekitar satu hingga dua minit untuk pengambilan tanpa masalah. Sekiranya komplikasi berlaku, keseluruhan prosedur boleh memakan masa lebih lama daripada 10 minit.