Selepas kelahiran | Perjalanan kelahiran

Selepas kelahiran

Fasa selepas kelahiran adalah tempoh antara kelahiran anak dan kelahiran lengkap anak plasenta. Selepas kelahiran, sakit lahir bertukar menjadi sakit selepas kelahiran dan plasenta mula melepaskan diri dari uterus. Bidan dapat menyokong kelahiran anak plasenta dengan menarik perlahan tali pusat.

Pentadbiran hormon oxytocin juga dapat menyokong kelahiran selepas itu. Plasenta dilahirkan kira-kira lima hingga 30 minit selepas bayi dilahirkan. Ini mesti diperiksa secara langsung untuk kesempurnaan, kerana sisa-sisa boleh menjadi risiko pendarahan dan jangkitan bagi ibu.

Sekiranya ada bahagian yang hilang, ia akan dikikis. Sekiranya terdapat air mata perineum atau episiotomi, ini kini dirawat dan dilindungi secara pembedahan. Pada jam-jam pertama hingga hari-hari masih terdapat peningkatan risiko pendarahan bagi ibu.

Selepas kelahiran, ubat dapat membantu uterus berkontrak, sehingga mengurangkan risiko pendarahan. Bayi diperiksa dan dikeringkan dalam tempoh selepas bersalin dan kemudian diletakkan di payudara ibu. Dengan kelahiran plasenta, keseluruhan kelahiran berakhir dan ibu dan bayi dapat dibawa ke wad biasa.

Komplikasi semasa proses kelahiran

Komplikasi pertama yang boleh berlaku semasa kelahiran adalah pecah pramatang pundi kencing. Jangkitan boleh menyebabkan cecair amnion akan hilang bahkan sebelum bermulanya buruh. Dalam kebanyakan kes, ini membawa kepada kelahiran anak dalam masa 48 jam dan juga boleh membawa maksud kelahiran pra-matang.

Semasa kelahiran, pelbagai komplikasi boleh menyebabkan degupan jantung anak merosot. Salah satu penyebabnya adalah tekanan pada tali pusat, yang dalam beberapa kes terperangkap di antara pelvis ibu dan bayi kepala. Ini menyebabkan kekurangan oksigen pada kanak-kanak dan boleh memberi kesan lewat yang serius.

Kedudukan anak juga boleh menyebabkan komplikasi. Tidak semua bayi berbohong kepala pertama di saluran kelahiran dan kedudukan lateral boleh merumitkan kelahiran. Kehamilan berganda juga boleh menyebabkan kesukaran semasa kelahiran secara semula jadi.

Di samping itu, bayi boleh berhenti melahirkan pada bila-bila masa semasa kelahiran. Sekiranya anak sudah berada di saluran kelahiran, kelahiran semula jadi mesti diteruskan. Sekiranya komplikasi dapat diramalkan terlebih dahulu, pembedahan caesar harus dipertimbangkan.

Komplikasi lain adalah bahaya kepada ibu. Sekiranya peredaran ibu tidak dapat menahan tekanan, pembedahan juga mungkin diperlukan. .

. tali pusat adalah sistem terlindung yang membekalkan anak yang belum lahir dengan oksigen dan nutrien. Pada kira-kira 20 peratus daripada semua kanak-kanak, tali pusat melilit bayi leher semasa kelahiran. Balut yang longgar tidak menimbulkan bahaya kepada anak.

Selepas kelahiran kepala, bidan memeriksa sama ada tali pusat melilit leher. Sekiranya demikian, bidan meletakkan tali pusat dengan berhati-hati di atas kepala. Sekiranya pembalut rapat, tali pusat mesti dipotong. Hanya jika terdapat kelainan pada CTG, bahagian C kecemasan mungkin diperlukan.