Punca kerengsaan tendon Achilles | Bagaimana anda merawat kerengsaan tendon Achilles?

Punca kerengsaan tendon Achilles

Punca-punca Tendon Achilles kerengsaan berlipat ganda. Namun, sebagai peraturan, pemicu biasanya dikaitkan dengan penggunaan terlalu banyak Tendon Achilles. Sebagai contoh, orang yang banyak melakukan kerja fizikal atau berat badan lebih cenderung kepada Tendon Achilles kerengsaan kerana mereka menggunakan Achilles mereka tendon lebih daripada purata.

Sekiranya tendon tidak sepenuhnya disesuaikan dengan beban, ia cepat menjadi jengkel. Penggunaan berlebihan secara berterusan menyebabkan kerosakan degeneratif, yang juga menampakkan diri dalam bentuk kerengsaan tendon Achilles. Beban yang sama tinggi diletakkan di Achilles tendon jika anda mempunyai berat badan secara kekal.

Berat badan yang berlebihan Oleh itu, juga merupakan faktor risiko kerengsaan dan keradangan tendon Achilles. Petua terbaik untuk kehilangan berat badan dapat dijumpai dengan berkesan dalam artikel kami: Petua mengenai cara menurunkan berat badan yang terbaik. Jika tidak, atlet, terutama pelari, cenderung terkena kerengsaan tendon Achilles. Sebagai peraturan, Achilles mereka tendon terlatih dengan baik untuk mengatasi ketegangan, itulah sebabnya mereka tidak seharusnya mengalami keluhan.

Walau bagaimanapun, tidak jarang kerengsaan tendon Achilles berlaku, terutamanya apabila keadaan beban berubah. Contohnya, membeli baru berlari kasut boleh membawa kepada paksi beban yang sedikit berbeza di buku lali sendi. Baru berjoging laluan dengan permukaan yang tidak stabil juga boleh menyebabkan kerengsaan tendon Achilles. Di samping itu, atlet yang meningkatkan mereka berlari beban dengan ketara dalam jangka masa yang pendek sering dipengaruhi oleh kerengsaan tendon Achilles.

Bilakah anda dibenarkan untuk bersukan lagi?

Setelah kerengsaan pada tendon Achilles, sukan hanya dapat disambung semula setelah gejala-gejala itu hilang. Sebelum ini, tendon Achilles harus diperkuat dengan regangan senaman dan latihan fisioterapeutik. Hanya setelah mendapat persetujuan doktor atau ahli fisioterapi yang bertanggungjawab, aktiviti sukan ringan dapat dilanjutkan.

Sekiranya keradangan tendon Achilles akut, seseorang biasanya melakukan rehat sukan lengkap dua hingga tiga minggu. Selepas kira-kira satu bulan, aktiviti fizikal sepenuhnya dapat dilakukan lagi. Kerengsaan kronik boleh berlangsung selama beberapa bulan.

Ini adalah bagaimana diagnosis kerengsaan tendon Achilles dibuat

Diagnosis kerengsaan tendon Achilles biasanya dapat dibuat berdasarkan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal. Anamnesis bertanya mengenai kesakitan serta faktor pencetus. Pemeriksaan dapat mengenal pasti tekanan kesakitan, terlalu panas dan kemerahan tendon Achilles serta sekatan pergerakan yang menyakitkan.

An ultrasound tendon Achilles hendaklah dilakukan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku - terutamanya dalam kes kerengsaan tendon Achilles atau disyaki kecederaan serius pada tendon - MRI tendon Achilles harus dilakukan. Ultrasound tendon Achilles dilakukan menggunakan probe ultrasound khas, yang dapat memperlihatkan struktur tendon dengan baik.

Semasa pemeriksaan, tendon dinilai dari atas ke bawah dan dari kiri ke kanan. Sekiranya berlaku kerengsaan, penahan air serta pencerahan atau kegelapan struktur dapat dijumpai. Sekiranya kerengsaan tendon Achilles kronik, kalsifikasi tendon juga dapat dikesan.

Ini muncul di ultrasound seperti percikan yang sangat terang (putih). MRI tendon Achilles ditunjukkan terutama jika disyaki penyebab serius aduan. Sekiranya sejarah perubatan dan pemeriksaan menyebabkan kecurigaan terkena air mata atau sebahagian dari tendon Achilles, kecurigaan ini mesti disahkan segera dengan MRI atau, dalam kes terbaik, dibersihkan.

MRI juga dapat dilakukan sekiranya terjadi kerengsaan tendon Achilles yang berpanjangan. Dengan cara ini, fokus keradangan dapat dijumpai atau penyebab lain yang dikenal pasti yang menjelaskan mengapa kerengsaan tendon Achilles berlangsung begitu lama. Anda boleh membaca dalam artikel kami bagaimana tendon Achilles yang terkoyak harus dirawat dengan betul: Terapi pecah tendon Achilles