Jogging

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Berjoging, berlari, ketahanan sukan, maratonBilangan atlet rekreasi yang diminati berlari telah meningkat selama bertahun-tahun. Dianggarkan sekitar 10 juta orang di Jerman kerap pergi berlari. Semakin banyak orang kelihatan mempunyai keperluan untuk bergerak selain pekerjaan mereka.

Hal ini tentunya disebabkan oleh banyak pekerja yang tidak bekerja seharian, yang menimbulkan perasaan sesak. Walau bagaimanapun, kenyataan mengenai persepsi yang lebih luas mengenai keadaan seseorang sendiri kecergasan dan dengan itu milik seseorang kesihatan juga penting. Di sini iklan tersebut memainkan peranan penting, yang khususnya mendapati berusia 50-an sebagai pelanggan yang kuat dari segi kewangan untuk dirinya sendiri.

Sebagai trend baru untuk kumpulan sasaran ini, BerjalanNordic Walking baru-baru ini menjadi semakin popular di sektor sukan riadah. Berjalan secara umum dianggap mempunyai kesihatan-kesan perlindungan, terutamanya pada sistem kardiovaskular. Tetapi juga biasa sakit kepala dan kemurungan kadang-kadang boleh dipengaruhi secara positif dengan berlari. Walaupun begitu, berlari juga memberi tekanan pada otot, tendon, ligamen, tulang (sistem sokongan dan lokomotor) dengan kemungkinan kecederaan pada struktur ini. Sebagai tambahan kepada kecederaan (kemalangan) secara tiba-tiba, yang agak jarang berlaku semasa berlari, terdapat lebih banyak gejala yang berlebihan dan pemuatan sistem muskuloskeletal yang salah.

Anatomi berfungsi

Berjalan mewakili urutan pergerakan yang berirama - dinamik. Seluruh badan terlibat dalam pergerakan, dengan tekanan yang paling besar adalah pada bahagian bawah kaki (kaki). Irama pergerakan dapat dibahagikan kepada fasa pergerakan yang berbeza.

Ketegangan pada sistem muskuloskeletal berbeza dalam fasa pergerakan individu. Apabila kaki muncul (sokongan hadapan fasa), sendi dan otot kaki mesti menyerap berat badan dan mengurangkan kesannya. Khususnya, otot bahagian depan paha (Musculus quadrizeps), otot betis (Musculus trzeps surae) dan sendi lutut ditekankan di sini.

Apabila badan ditolak dari tanah (fasa sokongan posterior), bahagian depan paha otot dan otot ekstensor kaki mengalami tekanan pada fasa awal, dan pada fasa akhir otot betis dan paha posterior (otot ischiocrural) juga semakin tertekan. Setelah kaki terlepas dari tanah, kaki dipandu ke belakang (fasa swing belakang). Ini menghasilkan perpanjangan sendi pinggul serta kelenturan sendi lutut dan atas buku lali bersama.

Otot yang diperlukan untuk pergerakan ini adalah bahagian depan paha otot (terutamanya otot rektus femoris) dan anterior lebih rendah kaki otot (otot anterior tibialis). Ini diikuti dengan memimpin kaki ke hadapan (fasa ayunan anterior) dengan perpanjangan sendi lutut dan persiapan untuk kemunculan kaki. Otot anterior tibialis anterior kaki bawah sangat aktif dalam fasa pergerakan ini.

Dengan munculnya kaki, kitaran pergerakan baru bermula dengan pemuatan otot yang sesuai. Punca aduan atau kecederaan semasa berjalan berlipat kali ganda. Pelbagai faktor mesti diambil kira:

  • kemalangan
  • Umur
  • Berat
  • Keadaan latihan (latihan ketahanan)
  • Anatomi badan
  • Teknik lari
  • Intensiti berlari
  • Permukaan larian
  • Equipment