Mual trimester ketiga | Trimester ketiga

Mual trimester ketiga

If loya dan / atau muntah kerap berlaku pada trimester ke-3 pada mengandung, ini biasanya boleh dikaitkan dengan pertumbuhan berterusan anak yang belum lahir. Oleh kerana ruang di rongga perut adalah terhad walaupun terdapat peningkatan lilitan perut, organ dalaman semakin berpindah ke arah tulang rusuk. Atas sebab ini, saluran gastrointestinal ibu mengandung semakin mampat.

Terutama selepas makan, ini boleh mengakibatkan teruk loya dan malah muntah. Untuk mengatasi loya, disarankan untuk makan beberapa makanan kecil yang tersebar sepanjang hari. Terutama jika perut berlebihan, mual dapat dilihat pada ibu hamil pada trimester ke-3.

Perkembangan anak's organ dalaman biasanya disiapkan sebelum awal trimester ketiga of mengandung. Semasa trimester ke-3, anak yang belum lahir hanya perlu menambah saiz dan berat badan. Atas sebab ini, diandaikan bahawa seorang anak layak pada awal trimester ke-3 pada mengandung.

Ini bermaksud bahawa kemungkinan bertahan dalam kes a kelahiran pra-matang sekarang sangat tinggi. Walaupun begitu, setiap hari tambahan dalam rahim dianggap sebagai keuntungan bagi perkembangan anak yang belum lahir. Sebabnya adalah hakikat bahawa terutama pada trimester kehamilan ke-3 terdapat proses pematangan janin yang luas sistem imun.

Di samping itu, anak yang baru lahir dengan berat badan yang mencukupi dapat mengatur suhu badannya dengan lebih baik. Atas sebab ini, kanak-kanak yang dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan mesti ditempatkan di tempat tidur yang hangat selama berhari-hari. Dengan permulaan trimester ke-3 kehamilan, pergerakan janin menjadi semakin jelas.

Dalam kebanyakan kes, adalah mungkin untuk melihat tendangan anak yang belum lahir melalui dinding perut semasa trimester ke-3. Namun, apabila bayi bertambah besar dan cepat dalam trimester ke-3, ruang di uterus menjadi semakin kurang dari minggu ke minggu. Atas sebab ini, pergerakan bayi juga menurun dengan ketara pada akhir trimester ketiga kehamilan. Pada minggu ke-40 kehamilan, anak yang belum lahir mempunyai ketinggian rata-rata 50 hingga 51 sentimeter dengan berat sekitar 3,500 gram.

Pemeriksaan trimester ketiga

Pemeriksaan rutin, yang disebut penyaringan trimester ketiga, juga dilakukan pada kehamilan trimester ke-3. Pemeriksaan ini terutama digunakan untuk memantau pertumbuhan anak dan untuk mengesan kemungkinan masalah sejak awal. Selain pemeriksaan faraj dengan penilaian luaran serviks, ultrasound juga memainkan peranan penting dalam penyaringan trimester ketiga.

Sekiranya pemendekan awal atau pembukaan serviks disyaki, transvaginal ultrasound imbasan harus dilakukan semasa saringan. Dengan cara ini, panjang dalaman sebenarnya serviks dapat ditentukan dan, jika perlu, rawatan dapat dimulakan lebih awal. Selanjutnya, perut ultrasound (iaitu pemeriksaan ultrasound melalui dinding perut) dilakukan semasa pemeriksaan pada trimester kehamilan ke-3.

Sepanjang penyaringan ini pada trimester ke-3, pertumbuhan dan perkembangan anak yang belum lahir dinilai secara khusus. Di samping itu, fungsi plasenta dan kedudukan plasenta harus ditentukan lagi semasa pemeriksaan pada trimester kehamilan terakhir. Dalam keadaan tertentu, menguji darah aliran ibu (terutamanya rahim kapal) dan janin (terutamanya tali pusat kapal) kapal mungkin berguna semasa pemeriksaan.

. kapal biasanya diperiksa menggunakan ultrasound Doppler. Di samping itu, pemeriksaan pada trimester kehamilan ke-3 merangkumi pemeriksaan semula organ-organ anak yang belum lahir. Sekiranya terdapat kelainan pada masa kehamilan ini, klinik bersalin yang sesuai boleh dicari sejak awal. Oleh itu, pemeriksaan pada trimester ke-3 kehamilan merupakan pemeriksaan terakhir sebelum kelahiran yang akan datang.