Latihan untuk TCM | Perubatan Tradisional Cina - Adakah ia benar-benar membantu?

Latihan untuk TCM

Di Jerman, sesiapa sahaja yang dibenarkan untuk berlatih perubatan boleh mengambil bahagian dalam latihan untuk menjadi ahli terapi TCM. Ini biasanya doktor dan pengamal alternatif. Latihan ini ditawarkan oleh pelbagai institusi dan memerlukan masa yang berbeza-beza. Terdapat latihan asas di TCM dan pelbagai kursus latihan lanjutan. Tiang TCM individu dapat diperdalam secara individu dan ada cabang dan cabang TCM lain yang tekniknya dapat dipelajari.

Ringkasan

Perubatan Cina tradisional adalah konsep rawatan yang telah dikembangkan selama beberapa ribu tahun, yang melihat organisma secara keseluruhan. Pencegahan penyakit sangat penting. Penyakit adalah (kira-kira) ketidakseimbangan Qi.

Melalui 5 tonggak TCM (akupunktur, dietetik, Qi Gong, Tuina dan terapi ubat) aliran Qi dapat dipengaruhi dan a seimbang dapat dipulihkan dalam keadaan terbaik. TCM menjadi semakin penting di barat kesihatan sistem penjagaan. Yang terbaik adalah keadaan saintifik mengenai akupunktur, yang disubsidi atau bahkan dilindungi oleh banyak pihak kesihatan syarikat insurans. TCM boleh dipraktikkan di Jerman oleh doktor atau pengamal alternatif dengan latihan yang sesuai.