Ujian fungsi paru-paru

Semasa paru-paru ujian fungsi, doktor dapat menentukan sama ada paru-paru berfungsi dengan baik. Bergantung pada jenis pemeriksaan, diukur berapa banyak udara digerakkan melalui paru-paru, pada kecepatan dan tekanan apa yang terjadi dan dalam nisbah apa gas oksigen pernafasan (O2) dan karbon dioksida (CO2) ditukar. Dengan cara ini, serius paru-paru penyakit dapat dikesan pada peringkat awal, kadang-kadang sebelum pesakit menyedari penyakitnya sendiri bernafas masalah.

Petunjuk

Gejala khas yang mana a paru-paru ujian fungsi yang diatur adalah sesak nafas, batuk dan dahak. Sudah tentu, tanda-tanda penyakit mesti berterusan dalam jangka masa yang panjang untuk memberi alasan untuk ujian fungsi paru-paru. Pemeriksaan ini juga berguna untuk perokok, kerana mereka mempunyai risiko pelbagai yang jauh lebih tinggi penyakit paru-paru.

Sebilangan pesakit juga dihantar ke pakar paru-paru sekiranya x-Ray mendedahkan penemuan paru-paru yang tidak normal atau jika terdapat bilangan merah yang tinggi darah sel dijumpai dalam sampel darah. Sejak disebut erythrocytes mengangkut oksigen melalui darah, kejadian yang meningkat menunjukkan bahawa paru-paru tidak dapat menyerap oksigen vital yang mencukupi. Namun, dalam beberapa kes, pengujian fungsi paru-paru juga dilakukan sebagai langkah rutin. Sebagai contoh, pesakit asma harus menjalani pemeriksaan secara berkala. Untuk atlet kompetitif dan beberapa kumpulan pekerjaan, pemeriksaan fungsi paru-paru juga berguna.

Penyakit

Dalam spirometri klasik, diperiksa sama ada paru-paru cukup berventilasi, iaitu sama ada pesakit menghirup dan menghembuskan udara yang cukup. Sekiranya ini tidak berlaku, ia dipanggil a pengudaraan kecelaruan. Terdapat pelbagai jenis pengudaraan gangguan.

Halangan pengudaraan gangguan: Sekiranya saluran udara menyempit, pesakit mesti selalu menghembuskan nafas terhadap daya tahan tertentu. Udara tidak lagi mudah keluar dari paru-paru. Ini adalah kes dengan asma bronkial dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

Gangguan pengudaraan yang terhad: Pada sesetengah pesakit, masalahnya ialah paru-paru atau toraks tidak cukup fleksibel. Ini mungkin menunjukkan pengerasan paru-paru (fibrosis paru), efusi pleura, parut selepas pembedahan paru-paru atau paresis diafragmatik (di mana diafragma terlalu tinggi).

  • Gangguan pengudaraan obstruktif: Sekiranya saluran udara menyempit, pesakit mesti selalu menghembuskan nafas terhadap beberapa rintangan.

    Udara tidak lagi mudah keluar dari paru-paru. Ini adalah kes dengan asma bronkial dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

  • Gangguan pengudaraan yang terhad: Pada sesetengah pesakit masalahnya ialah paru-paru atau toraks (dada) tidak cukup fleksibel. Ini mungkin menunjukkan pengerasan paru-paru (fibrosis paru), efusi pleura, parut selepas pembedahan paru-paru atau paresis diafragmatik (di mana diafragma terlalu tinggi).
  • Gangguan pengudaraan neuromuskular: Penghantaran isyarat dari otak ke otot pernafasan terganggu atau terganggu. Ini biasanya disebabkan oleh kecederaan pada pihak yang bertanggungjawab saraf, seperti di paraplegia.