Vitamin A: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 15% lelaki dan 10% wanita tidak mencapai pengambilan harian yang disyorkan vitamin A.
  • Lelaki dan wanita muda lebih cenderung kekurangan bekalan daripada orang yang lebih tua. 25% lelaki muda dan 20% wanita muda hingga 24 tahun tidak mengambil cukup vitamin A dalam diet mereka.
  • Lelaki dengan bekalan paling teruk kekurangan 400 µg vitamin A. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 40% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling banyak kekurangan bekalan kekurangan vitamin 200 mg. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 25% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan lebihan harian sebanyak 300 µg vitamin A berbanding wanita yang tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 500 μg vitamin A setiap hari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan setiap hari sebanyak 700 µg vitamin A berbanding wanita yang tidak menyusu. Oleh itu, wanita menyusui yang paling teruk mendapat kekurangan 900 µg vitamin A setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.