Anggur Mana Yang Sesuai dengan Makanan Yang Mana?

Peraturan "nenek" mengenai subjek "anggur dengan makanan" adalah mudah, tidak dapat dilupakan dan pada dasarnya tidak salah. Ia mengatakan: "Anggur merah dengan daging gelap, anggur putih dengan daging ringan". Atau adakah anda akan minum Chablis dengan permainan dan Chianti dengan tiram? "Masakan moden" lebih canggih dalam menangani wain daripada peraturan warna yang disebutkan. Kepentingan yang lebih besar kini dilekatkan pada ramuan wain (sisa gula, alkohol, keasidan) serta sos yang menyertai makanan. Pada dasarnya, pilihan anggur diserahkan kepada "kesenangan" setiap individu. Untuk gourmet berbudaya, terdapat kombinasi yang optimum dan pasangan yang lebih tidak sesuai.

Beberapa pasangan "harmoni"

Peraturan 1

Makanan ringan, seperti yang berlaku hari ini, disertakan dengan anggur "ringan". Wain ringan antara 10-12% alkohol by jumlah. Dalam julat ini, anggur Jerman mempunyai kedudukan permulaan semula jadi yang sangat baik kerana keadaan iklimnya. Sebagai contoh, Riesling Jerman kering atau Chardonnay dari utara Itali sangat baik dengan segar asparagus. Wain merah yang kaya dengan tanin atau wain putih yang banyak akan membasahi apa-apa "makanan halus".

Peraturan 2

Secara amnya, minum wain kering dengan makanan. Mereka mempunyai kesan yang menyelerakan, rasa neutral dan menyokong rasa makanan yang wujud. Riesling separa kering, misalnya dari Rheingau, juga sesuai untuk makanan laut kerana keasamannya.

Peraturan 3

Sebagai peraturan, wain manis bukanlah makanan yang sesuai. Tetapi pengecualian membuktikan peraturannya, seperti yang sudah diketahui umum. Wain yang indah atau manis terutamanya meningkatkan keseronokan hidangan manis (selepas). Nota: Wain manis dan makanan manis saling melengkapi, wain kering dan makanan manis berbeza rasa.

Peraturan 4

Secara amnya, anggur yang terlalu banyak buah bukanlah makanan yang baik. Mereka mempunyai rasa yang terlalu banyak dan boleh mengganggu "rasa makanan". Sebagai contoh, buah-buahan yang sangat berbuah adalah anggur dari jenis anggur seperti Gewürztraminer atau Semillion.

Peraturan 5

Sos yang disertakan menentukan pilihan wain. Peraturan buku masakan mengatakan, "Hidangkan wain yang sama dengan makanan yang digunakan untuk membuat sos." Ia tidak salah pada asasnya. Lebih banyak sos berasid, misalnya, ditambah dengan sedikit jus lemon, memerlukan wain yang lebih berasid untuk menemani makanan. Sos yang lebih sedap boleh dikunyah oleh wain dengan sedikit rasa manis.

Peraturan 6

Keju dan wain merah dianggap sebagai rakan semula jadi. Perhatikan di sini: keju yang sangat kuat menutupi aroma wain. Oleh itu, anda harus menghidangkan wain yang baik hanya dengan keju ringan. Anggur merah kering yang kuat dan bersahaja rasa paling sesuai dengan baguette dan keju gunung yang kuat. Tetapi wain putih juga dapat mengoptimumkan kenikmatan keju (misalnya, Sauternes dengan keju Roquefort).

Peraturan 7

Pada akhirnya, "strategi" juga menentukan pemilihan anggur. Sekiranya anggur "menggarisbawahi" pinggan atau harus "counterpoint" disusun dengan sengaja. Titik balas ditetapkan, misalnya, dengan anggur dengan banyak badan dan kelestarian yang hebat, iaitu dengan keperibadiannya sendiri. Bagaimana dengan Barolo yang lebih tua atau Bordeaux berkualiti tinggi?