Abses di kepala

definisi

An abses pada kepala ditakrifkan sebagai koleksi tertutup dari nanah. Kerana pelbagai sebab, yang disebut abses rongga berkembang, yang dipisahkan dari tisu sekitarnya, misalnya otot, oleh sejenis kapsul. Dalam kapsul ini adalah nanah, yang terdiri daripada bakteria dan sel mati, serta putih darah sel, yang disebut limfosit.

. abses boleh menerobos dan mengosongkan dirinya ke tisu sekitarnya. Ini adalah komplikasi berbahaya dari abses. Abses pada kepala boleh berlaku di lokasi yang berbeza dan dengan itu menyebabkan gejala yang sangat berbeza. Jenis rawatan juga berbeza.

Punca

Sebab-sebab abses pada kepala sangat pelbagai. Abses kulit kepala boleh disebabkan oleh yang sudah ada bisul. Ini sering berkembang tanpa sebab tertentu.

Walau bagaimanapun, luka atau luka kecil dapat mendorong kemasukan patogen ke dalam kulit. Orang dengan kekurangan imun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan abses kepala. Abses yang lebih mendalam adalah gambar klinikal khas.

Mereka biasanya berkembang di bahagian bawah keradangan lain. Contohnya, abses amandel disebabkan oleh keradangan bakteria pada kelenjar khas. Ini disukai oleh rokok dan miskin kebersihan mulut, tetapi juga boleh berlaku selepas operasi amandel.

Abses dari tekak dinding sering disebabkan oleh keradangan bakteria limfa nod. Otak abses berkembang dengan cara yang berbeza. Patogen dari tengah jangkitan telinga, sinusitis atau jangkitan gigi boleh memasuki otak secara langsung kerana ruang yang terhad dan menyebabkan abses.

Sebagai tambahan, patogen dapat diangkut ke otak melalui darah. Ini boleh berlaku semasa sepsis, sebagai contoh dalam kes jantung keradangan injap atau radang paru-paru. Akhirnya, abses otak juga boleh disebabkan oleh kecederaan pada tengkorak atau selepas campur tangan bedah saraf sebagai komplikasi.

Diagnosa

Diagnosis abses kepala boleh dibuat dengan pelbagai kaedah diagnostik. Di satu pihak, yang sejarah perubatan, iaitu temu ramah pesakit, menjadi asas penting untuk membuat diagnosis. Yang khas simptom abses, Seperti demam, keletihan umum, kesakitan, seperti pembengkakan dan kemerahan, adalah, sebagai contoh, inovatif dalam diagnostik.

Walau bagaimanapun, jika abses terletak lebih dalam pada tisu, selalunya tidak kelihatan dari luar. Pemeriksaan pencitraan, seperti CT atau MRI, dapat menyebabkan abses dapat dilihat, misalnya di rahang atau leher. Ultrasound juga dapat membantu mengenal pasti abses. Abses tidak boleh ditusuk, kerana ada risiko ia akan menembus. A darah sampel dengan penentuan nilai-nilai keradangan, CRP dan leukosit, juga merupakan pecah tanah, kerana ini biasanya meningkat jika terjadi abses.