Abses di leher

maklumat am

An abses borang di leher kerana proses keradangan. Ia mewakili rongga yang dikemas dengan nanah. Ia juga penting untuk definisi sebuah abses bahawa ia membentuk rongga yang tidak ada sebelumnya.

. nanah ia mengandungi bahan sel mati, bakteria dan sel-sel keradangan badan sendiri. The abses rongga biasanya tidak mempunyai kaitan dengan a darah kapal, yang menjadikan terapi lebih sukar. Dalam beberapa kes, abses yang disebut "steril" dapat terjadi di mana tidak ada patogen yang dapat dikesan.

Abses pada leher boleh mengancam nyawa, bergantung pada ukuran dan lokasinya, sebab itulah doktor harus segera berkonsultasi sekiranya terjadi pembengkakan radang di kawasan leher. Terdapat banyak sebab yang berbeza untuk perkembangan a leher abses. Bergantung pada lokasi, teori sering dapat dikemukakan mengenai apa yang menyebabkan abses.

Dalam kebanyakan kes, bakteria seperti staphylococci or streptokokus dapat dikesan sebagai pencetus di nanah dari abses. Tetapi juga patogen lain seperti mycobacterium batuk kering boleh menyebabkan abses di kawasan leher dalam bentuk tuberkulosis organ. Pada masa lalu, kerana kekurangan antibiotik, abses yang disebut proses mastoid di belakang telinga adalah biasa kerana rawatan yang tidak mencukupi, dan dengan itu tidak sembuh, telinga tengah keradangan, terutamanya pada kanak-kanak.

Penggunaan antibiotik untuk telinga tengah keradangan telah meminimumkan terjadinya abses ini di telinga. Penyebab lain yang kerap terjadi pada abses pada leher adalah jangkitan, yang berlaku terutamanya pada mulut dan kawasan tekak. Oleh itu, jangkitan pada gigi dan akar gigi, pangkal lidah, tekak atau amandel boleh membentuk abses di leher.

Abses semacam itu kadangkala sukar dikesan dari luar, kerana selalunya terletak di lapisan yang lebih dalam. Dalam kes-kes ini, penting untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui mengenai terapi individu, kerana pada lapisan leher yang lebih dalam juga terdapat struktur penting. Akhirnya, kecederaan dan keradangan pada permukaan kulit juga boleh menyebabkan abses di kawasan leher. Terutama apabila rambut janggut di leher dicukur, misalnya dengan pisau cukur yang tercemar, keradangan seperti itu dapat terjadi

Gejala abses serviks

Gejala umum yang berlaku dengan kebanyakan abses akibat keradangan adalah kemerahan dan terlalu panas pada kawasan yang terjejas di sekitar bengkak. Dalam kebanyakan kes, bahagian badan abses sangat menyakitkan. Ia juga dapat menunjukkan nanah ketika rongga dibuka secara spontan.

Nanah mempunyai warna kekuningan dan konsistensi cecair. Tanda-tanda keradangan umum seperti perasaan sakit yang ketara, demam dan menggigil juga biasa. Sebagai tambahan kepada gejala umum, gejala spesifik juga dapat terjadi, bergantung pada ukuran dan lokasi abses.

Sebagai contoh, abses boleh memerah tenggelam dan menyebabkan bernafas kesukaran. Komplikasi seperti itu adalah keadaan darurat, yang memerlukan terapi segera. The kapal di leher juga boleh diperah oleh abses. The kesakitan boleh menyebabkan kesukaran dan kesakitan yang teruk ketika makan dan bercakap. The kesakitan yang berlaku pada peringkat lanjut abses biasanya dianggap kuat dan berdenyut.