Abses pada gigi

definisi

An abses pada gigi adalah pengumpulan terkumpul dari nanah dalam tisu mulut mukosa, yang berlaku semasa proses keradangan. Asal proses keradangan boleh menjadi gigi itu sendiri atau tisu di sekitarnya. Seorang abses hanya boleh dirawat secara pembedahan.

Gejala - Gambaran keseluruhan

Gejala ini sering berlaku dengan abses pada gigi:

 • Kemerahan, bengkak, pemanasan
 • Sakit ketika mengetuk gigi
 • Sakit berdenyut, terutama pada waktu malam
 • Selang waktu tanpa rasa sakit
 • Keradangan gusi dengan nanah
 • Sakit Rahang
 • Kesakitan tekanan / tekanan di bawah gigi
 • Gigi dilonggarkan
 • Sakit ketika mengunyah
 • "Pipi Besar"

Gejala secara terperinci

Sekiranya gigi mati dan penyebabnya kesakitan, maka dalam kebanyakan kes, ia bertindak balas dengan rasa sakit pada ketukan gigi yang teliti. Pesakit mengalami berdenyut kesakitan yang memuncak pada waktu malam dan sering menyala pada waktu siang. Ini disebabkan oleh posisi berbaring yang diambil pada waktu malam.

. kepala dibekalkan dengan lebih banyak darah sambil berbaring, yang juga memberi tekanan lebih pada gigi yang sudah sensitif dan tisu tegang (kerana nanah kapsul juga memerlukan ruang) dan ia bertindak balas dengan teruk kesakitan. Penghilang rasa sakit dirasakan setelah menyejukkan kawasan yang terjejas, sedangkan kehangatan meningkatkan rasa sakit. Dalam kes ini, semakin meningkat darah aliran ketika panas boleh disalahkan untuk kesakitan dan aliran darah yang berkurang kerana sejuk dapat disalahkan untuk melegakan.

Gigi itu sendiri tidak lagi boleh tergeletak dengan kuat di tulang rahang kerana pengumpulan nanah di bawah hujung akar dan boleh dilonggarkan dan goyah sedikit, atau kelihatan memanjang. Dalam kes ini, pengumpulan nanah di bawah gigi telah mendorongnya keluar dari rongga tulang. Sekarang setiap kali pesakit menggigit, tekanan segera diberikan pada gigi oleh gigi antagonis dan pesakit hanya dapat menutupnya mulut atau makan dengan betul dengan susah payah.

Sebilangan pesakit merasa sakit besar ketika tekanan diberikan pada rahang kira-kira pada tahap hujung akar. Ini juga boleh menjadi petunjuk untuk abses. Selalunya anda dapat melihat abses pada pesakit mulut tanpa melihat ke dalam.

A pipi bengkak boleh menjadi petunjuk yang sangat baik, begitu juga dengan palpasi limfa nod di leher kawasan, yang bengkak dan sensitif terhadap tekanan sekiranya berlaku abses. Abses pada Rahang bawah sangat ketara, kerana cenderung menyebabkan pembengkakan yang meluas. Mereka boleh mempengaruhi keseluruhan leher dan membawa kepada bernafas kesukaran.

 • Abses di rahang bawah
 • Abses di rahang

Tipikal simptom abses adalah lima tanda keradangan. Suhu meningkat, kemerahan pada kulit, pembengkakan tisu lembut, kehilangan fungsi dan kesakitan. Kadang-kadang, bagaimanapun, boleh berlaku bahawa rasa sakit tidak ada sepenuhnya atau hanya berlaku sementara dan kemudian surut ke latar belakang.

Kesakitan disebabkan oleh peningkatan tekanan tisu akibat keradangan. Sekiranya ia hilang lagi, ini adalah tanda bahawa tekanan tisu telah menurun lagi. Keradangan tersebut biasanya menembusi tisu lembut di sekitarnya, di mana ia mempunyai lebih banyak peluang untuk menyebar.

Namun, setelah beberapa lama, ia boleh menjadi sakit lagi. Pada tahap tertentu, tekanan juga meningkat pada tisu lembut, tetapi hanya kemudian, kerana terdapat lebih banyak ruang untuk pengumpulan cecair. Oleh kerana keradangan tidak dapat merebak lebih jauh, pembengkakan berkembang yang dapat dilihat dari luar.

Oleh itu, penghilang rasa sakit biasanya hanya bersifat sementara dan juga bersifat individu. Walaupun majoriti mereka yang terkena mengadu sakit dengan abses, tidak jarang ia tidak berlaku. Sekiranya ada keraguan, selalu pergi ke doktor gigi, walaupun tidak ada yang menyakitkan, kerana abses tidak sembuh sendiri dan juga boleh menjadi sangat besar tanpa diketahui.

Nanah disebabkan oleh kerosakan tisu keradangan dan kematian subkumpulan putih khas darah sel, granulosit neutrofil, yang sebelumnya cuba melawan bakteria tetapi tidak berjaya. Pus adalah rembesan tisu yang sangat berjangkit, yang mempunyai warna keruh kekuningan hingga kehijauan dan bau yang tidak menyenangkan. Jenis bakteria terutamanya bertanggungjawab untuk pembentukan abses bernanah di kaviti oral adalah staphylococci.