Aclidinium Bromide: Kesan, Kegunaan & Risiko

Aclidinium bromida adalah salah satu daripada antikolinergik. Ia digunakan untuk merawat orang dewasa dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD). Ubat itu datang sebagai serbuk untuk penyedutan.

Apa itu aclidinium bromida?

Aclidinium bromida adalah salah satu daripada antikolinergik. Ia digunakan untuk merawat orang dewasa dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD). Bahan aktif aclidinium bromida dipasarkan di EU dengan nama dagang Eklira Genuair dan Bretaris Genuair. Ubat ini diluluskan untuk rawatan bronkodilator simptomatik jangka panjang pada orang dewasa dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD). Ia memperbaiki simptom seperti kronik batuk dan sesak nafas. Ia diambil sebagai kering serbuk melalui alat sedut Genuair pada frekuensi biasa dua kali sehari. Ubat ini sesuai untuk jangka masa panjang terapi. Ubat bertindak panjang melebarkan bronkus dan mempunyai sifat parasimpatologi. Aclidinium bromida cepat diserap oleh paru-paru. Ia biasanya berlaku dalam masa 15 minit. Oleh itu, ia mewakili kebaikan terapi untuk pesakit kronik. Walau bagaimanapun, sebagai bronkodilator yang bertindak panjang, ia tidak sesuai untuk keadaan kecemasan. Begitu juga, ia tidak sesuai sebagai asma ubat.

Tindakan Farmakologi

Aclidinium bromide meningkatkan fungsi paru-paru dan digunakan untuk merawat COPD pada orang dewasa. Kesan aclidinium bromida pentadbiran ditunjukkan sebagai bronkodilator dan juga parasympatholytic. Melegakan gejala awal berlaku dalam 15 minit selepas itu penyedutan. Tindakan aclidinium bromida disebabkan oleh antagonisme pada reseptor muskarin dalam saluran udara. Aclidinium bromida mengikat lebih lama kepada reseptor M3 (reseptor musarinik M3) dan lebih pendek kepada reseptor M2 (reseptor musarinik M2). Reseptor M3 bertanggungjawab untuk otot licin pengecutan di saluran udara. Sekiranya fungsi ini disekat oleh pentadbiran dari aclidinium bromida, terdapat perencatan bronkokonstriksi berpanjangan yang disebabkan oleh asetilkolina. Dalam plasma, aclidinium bromida cepat dihidrolisis menjadi tidak aktif alkohol metabolit dan metabolit asid karboksilik, yang mengurangkan risiko kemungkinan kesan sampingan di luar paru-paru. Sebagai agen antikolinergik, pentadbiran aclidinium bromida boleh mempengaruhi jantung dan darah kapal. Oleh itu, kemungkinan kesan kardiovaskular harus dipantau dengan teliti. Pada pesakit dengan keadaan kardiovaskular yang sudah ada sebelumnya, aclidinium bromide harus digunakan dengan sangat berhati-hati. Seperti yang mungkin berlaku dengan penyedutan rawatan, bronkospasme paradoks boleh berlaku dengan penyedutan aclidinium bromide. Sekiranya berlaku, hentikan rawatan dengan segera dan hubungi doktor.

Penggunaan dan penggunaan ubat

Dalam penyakit paru obstruktif kronik - COPD untuk jangka pendek - paru-paru rosak secara kekal. Saluran udara - bronkus - disempitkan secara kronik, sehingga sukar untuk bernafas. Bronkodilator - dadah yang mengembang saluran bronkus - melegakan simptom. Terdapat dua jenis bronkodilator: bertindak lama untuk penggunaan kekal dan bertindak pendek untuk digunakan dalam gangguan pernafasan akut. Aclidinium bromida boleh didapati sebagai bronkodilator bertindak panjang. Ubat itu menghalang asetilkolina, endogen neurotransmitter, dengan itu melebarkan saluran udara. Ia membantu melegakan gejala sesak nafas dan kronik batuk. Aclidinium bromida diambil sebagai kering serbuk melalui alat sedut Genuair yang boleh digunakan semula dua kali sehari pada dos 375 μg. Peranti dijual siap dan boleh digunakan dengan segera. Kesannya berlaku dalam 15 minit selepas penyedutan. Oleh kerana penggunaannya dua kali sehari, aclidinium bromide juga sangat sesuai untuk pesakit dengan gejala yang meningkat pada waktu malam atau pada awal hari.

Risiko dan kesan sampingan

Sehingga 10% daripada mereka yang dirawat dengan aclidinium bromide mengalami aduan ini sebagai kesan sampingan yang paling biasa:

  • Sakit kepala
  • Sinusitis
  • Gabungan radang hidung dan faring
  • batuk
  • Cirit-birit

Aclidinium bromide harus digunakan dengan sangat berhati-hati dalam keadaan kardiovaskular tertentu, misalnya:

  • Infark miokard sebelumnya dalam tempoh 6 bulan.
  • Angina pectoris tidak stabil
  • aritmia
  • Kegagalan jantung - peringkat NYHA III atau IV

Begitu juga, berhati-hati disarankan semasa terapi dengan aclidinium bromide dengan adanya sudut sempit yang ada glaukoma, hiperplasia prostat jinak, dan penyumbatan saluran kencing di pundi kencing leher. Aclidinium bromida dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap bahan aktif dan parasimpatolitik berkaitan dengan struktur mereka. Wanita hamil harus mengambil ubat ini hanya jika faedah yang diharapkan melebihi risiko yang berpotensi. Wanita yang menyusu disarankan untuk tidak menggunakannya.