Penjagaan Selepas | Mengoyakkan tendon ekstensor jari

Penjagaan selepas itu

Selepas operasi, serpihan lurus harus dipakai selama kira-kira 6 minggu. Ini adalah serpihan bagi individu jari dan melumpuhkannya dan dengan itu tendon yang cedera. Belat kemudian boleh dikeluarkan.

Dalam kebanyakan kes, lengkap regangan tidak dapat dilakukan lagi, kerana tendon telah lama tidak bergerak. Ia kemudian mesti perlahan-lahan cuba mempraktikkan regangan daripada jari sekali lagi dan untuk mendapatkan tendon yang digunakan untuk regangan. Setelah beberapa waktu berlatih, dalam banyak keadaan fungsi penuh dipulihkan. Sebagai peraturan umum, hasil akhir hanya dapat dinilai setelah sekitar 5 hingga 6 bulan. Dalam beberapa kes, yang jari sendi boleh mengeras pada kedudukan lenturan sehingga penyambungan lengkap tidak lagi dapat dilakukan.

Tempoh proses penyembuhan

Untuk mencapai penyembuhan tendon yang lengkap dan stabil, jari biasanya dibiarkan dalam serpihan selama 6-8 minggu. Selama ini, hujung tendon bersatu dalam kedudukan jari yang terlalu lebar dan dapat tumbuh bersama untuk menahan daya tarikan yang kuat di masa depan. Pada prinsipnya, memakai serpihan untuk jangka masa yang lebih lama menyebabkan tendon tumbuh bersama dengan lebih kuat dan stabil.

Walau bagaimanapun, memakai serpihan untuk jangka masa yang lebih lama juga meningkatkan daya gerak jari dan seterusnya mengehadkan pergerakannya. Sebagai peraturan, belat dipakai secara sukarela selama 8-10 minggu. Ia kemudian boleh dipakai pada waktu malam selama 2 minggu lagi untuk mengelakkan tersentak atau regangan pergerakan pada awal.

Sukan yang tertekan harus dihentikan selama beberapa minggu lagi. Fisioterapi dan pergerakan perlahan juga dapat dimulakan secara perlahan selepas 8 minggu rawatan. Pemulihan mobiliti sepenuhnya bergantung pada individu dan boleh berlaku pada kelajuan yang sangat berbeza. Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Jari Pantas

Bilakah anda dibenarkan untuk bersukan lagi?

Sukan hanya boleh dilakukan setelah penyembuhan tendon lengkap dan stabil. Setelah serpihan dipakai selama 8 minggu, perlu dilindungi minggu-minggu berikutnya. Pemulihan pergerakan juga sering diperlukan. Ini boleh dilakukan dengan bantuan senaman perlahan atau fisioterapi profesional dalam 2-3 minggu pertama setelah melepaskan belat. Berat badan penuh jari semasa bersukan hanya dapat disarankan setelah 12 minggu.

Ringkasan

Kerosakan tendon ekstensor jari tidak biasa. Ia disebabkan oleh lenturan kuat secara tiba-tiba, misalnya semasa sukan bola atau ketika tidur. Tetapi tendon juga dapat robek kerana penyakit degeneratif.

Sebagai tambahan kepada kesakitan, peregangan jari yang aktif tidak lagi dapat dilakukan, sementara peregangan jari secara pasif masih dapat dilakukan. Ini adalah petunjuk yang jelas untuk diagnosis koyakan tendon ekstensor. Dalam kebanyakan kes, terapi konservatif dengan rawatan splint selama 5 hingga 6 minggu sudah mencukupi.

Hanya air mata tendon yang lebih serius dan lebih besar yang perlu dirawat secara pembedahan. Dalam kes ini, pelbagai yang lain tendon jari boleh digunakan sebagai pengganti untuk mengembalikan fungsi tendon. Hasil akhir hanya dapat dinilai setelah beberapa bulan. Pada sesetengah pesakit, defisit lanjutan mungkin kekal seumur hidup.