Alkoholisme

Pertanyaan

Alkoholisme atau ketagihan alkohol adalah penyakit yang diakui di mana orang ketagihan alkohol sebagai bahan ketagihan. Penyakit ini mempunyai jalan yang progresif - itu bermaksud bahawa pemikiran mereka yang terjejas lebih banyak mengenai pengambilan alkohol seterusnya untuk memuaskan ketagihan mereka dan sehingga mereka semakin jauh ke dalam ketagihan. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan alkohol akut mesti dibezakan daripada alkoholisme kronik.

Yang pertama boleh berlaku sekali atau beberapa kali, sementara alkoholisme kronik biasanya berlangsung lama - selalunya bertahun-tahun. Bagi sebilangan orang, ia berlangsung sehingga akhir hayat mereka. Bukan hanya faktor genetik yang berperanan, tetapi juga faktor sosial yang boleh mencetuskan ketagihan alkohol.

Dengan kata lain, sama ada atau tidak ketagihan alkohol dikembangkan juga banyak bergantung pada persekitaran. Seperti yang telah disebutkan di awal, persekitaran di mana orang dewasa atau masih dalam usia dewasa adalah petunjuk yang baik untuk mengetahui bahawa mereka akan menjadi alkohol atau tidak. Kanak-kanak yang membesar dengan satu atau kedua ibu bapa selalu atau sering mabuk alkohol cenderung tidak menyedari had mereka sendiri daripada mereka yang telah belajar berurusan dengan alkohol secara normal.

Terutama dalam situasi sukar, seperti kehilangan saudara terdekat atau kehilangan pekerjaan, boleh menjadi pencetus kecanduan alkohol. Mereka yang terjejas menghilangkan kerisauan mereka, sehingga boleh dikatakan, agar tidak selalu teringatkan mereka. Selain itu, alkohol membuat orang longgar dan yakin pada diri sendiri, ini tentunya merupakan faktor yang ditambahkan terutama dengan orang yang tidak aman dan pemalu.

Namun, harus disebutkan pada ketika ini bahawa ada juga anak-anak dari keluarga alkoholik yang tidak menganggap tingkah laku ibu bapa mereka sebagai contoh, tetapi mengambil arah yang bertentangan. Seperti di banyak bidang lain, ini hanya bergantung pada individu dan tidak ada yang dapat digeneralisasikan. Perkara penting yang lain adalah intinya dopamin, yang boleh didapati di kami otak dan berkait rapat dengan topik ketagihan.

Dopamine menyampaikan kepuasan dan keinginan. Telah didapati bahawa terdapat perbezaan besar dalam dopamin tahap antara alkoholik dan bukan penagih. Dikatakan bahawa di kalangan penagih, tahapnya dikatakan dua kali lebih tinggi.

Masalah dengan dopamin adalah, tentu saja, kita selalu ingin memenuhi keperluan kita, dan pengambilan alkohol yang berlebihan menjadikan reseptor dopamin sangat tidak peka dan menuntut semakin banyak. Itulah sebabnya orang-orang itu minum lebih banyak untuk mendapatkan kepuasan. Akhirnya, terdapat juga fakta bahawa terdapat perbezaan serius dalam berapa banyak alkohol yang boleh diterima oleh seseorang.

Tidak hanya terdapat perbezaan antara lelaki dan wanita, tetapi juga perbezaan yang ketara antara setiap benua. Boleh dikatakan, sebagai contoh, bahawa orang Asia dapat minum secara signifikan lebih sedikit, sementara orang Eropah kadang-kadang dapat minum alkohol dalam jumlah yang sangat banyak. Wanita juga secara amnya bertolak ansur dengan alkohol yang lebih sedikit, kerana tubuh mereka menahannya lebih awal.