Aluminium- toksik untuk tubuh manusia?

Aluminium adalah logam bumi yang disebut dan tergolong dalam unsur kimia. Selepas oksigen dan silikon, ia adalah unsur yang paling biasa berlaku di kerak bumi. Aluminium juga terdapat di dalam tubuh manusia, tetapi ia bukan salah satu unsur surih yang diperlukan dalam makanan.

Aluminium terkandung dalam banyak bahan industri dan bahan makanan. Sebilangan besar aluminium terdapat dalam teh. Walau bagaimanapun, makanan yang disimpan dalam aluminium foil juga menyerap aluminium. Aluminium dikeluarkan dalam najis dan air kencing. Dalam jumlah besar aluminium boleh menjadi toksik.

Seberapa beracunnya aluminium kepada tubuh manusia?

Oleh kerana aluminium merupakan unsur yang meluas di persekitaran, kita menyerap aluminium melalui makanan kita setiap hari. Sebilangan besar aluminium diekskresikan terus melalui najis tanpa diserap. Walau bagaimanapun, sejumlah kecil diserap ke dalam badan.

Tubuh yang sihat mengandungi antara 50 hingga 150 mg aluminium. Di dalam darah nilai 0.01mg / l adalah normal. Nilai dari 0.2mg / l dianggap beracun.

Biasanya, aluminium diekskresikan melalui buah pinggang dalam beberapa hari, jadi hanya terdapat sedikit aluminium di dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam kes buah pinggang disfungsi dan dialisis pesakit, aluminium tidak dapat dikeluarkan dan ini boleh menyebabkan tahap toksik dalam badan. Mereka yang terjejas menyimpan sejumlah besar aluminium di pelbagai organ, seperti otak dan tulang, yang boleh menyebabkan gejala keracunan yang serius.

Walau bagaimanapun, pada orang yang sihat, pengambilan aluminium biasa tidak berbahaya. Makanan tertentu, seperti teh atau koko, mengandungi aluminium dalam jumlah yang banyak, tetapi ini tidak mencukupi untuk menyebabkan keracunan. Dalam beberapa makanan, aluminium bahkan digunakan secara terpilih.

Ini adalah contoh warna makanan, misalnya. Menurut Penguasa Keselamatan Makanan Eropah, nilai had pengambilan aluminium yang selamat adalah 1mg per kg berat badan setiap minggu. Aluminium tidak hanya diserap melalui makanan, tetapi juga dapat memasuki tubuh melalui kulit dan menyebabkan kerengsaan kulit.

Atas sebab ini, semburan deodoran yang mengandungi aluminium telah dibincangkan selama beberapa tahun. Namun, kecurigaan yang boleh menyebabkan aluminium kanser payudara atau Alzheimer belum terbukti dan Persatuan Alzheimer Jerman bertentangan dengan pernyataan bahawa ini mungkin. Banyak kesan aluminium pada tubuh manusia belum dapat diselidiki dengan cukup, sehingga bahaya tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya, tetapi juga tidak boleh menyebabkan panik. Bahkan aluminium dalam vaksin, yang diperlukan sebagai penambah, terdapat dalam jumlah kecil sehingga penyerapan melalui makanan, termasuk susu ibu, lebih besar. Keracunan aluminium melalui vaksin oleh itu tidak diharapkan.

Apa simptom khas keracunan aluminium?

Pada orang dengan kronik buah pinggang penyakit, aluminium boleh terkumpul di dalam badan dan seterusnya menyebabkan keracunan. Sebagai aluminium terkumpul di otak, keracunan membawa kepada memori dan gangguan pertuturan, kelalaian dan keagresifan. Ini dipanggil ensefalopati progresif.

Aluminium juga boleh terkumpul di tulang dan melembutkan tulang, yang juga disebut osteomalacia. Aluminium juga dibawa oleh pengangkut yang sama dengan besi. Tetapi, kerana besi diperlukan untuk darah pembentukan, menempati alat pengangkut dengan aluminium boleh menyebabkan anemia.

Mereka yang terjejas kemudian letih dan pucat dan prestasi mereka menurun. Walau bagaimanapun, anemia secara khusus adalah gejala yang tidak spesifik dan juga boleh mempunyai banyak sebab lain, seperti pendarahan haid berat dan kekurangan zat besi. Sebilangan orang mempunyai alergi aluminium. Mereka mengalami ruam pada kulit jika bersentuhan dengan aluminium, misalnya aluminium foil, dan dapat bertindak balas terhadap peningkatan penyerapan melalui makanan dengan keluhan gastrousus.