Ameloblastoma

Seperti bahagian tubuh yang lain, tumor juga boleh terjadi pada kaviti oral. Neoplasma ini timbul dari sel-sel oral mukosa, gusi, rahang atau dari sel yang terlibat dalam pengembangan gigi. Mereka boleh menjadi jinak atau ganas.

Diagnosis dibuat dengan kaedah x-Ray, yang menunjukkan sama ada pembentukan baru itu pepejal atau sista. A tusuk tumor, di mana cecair sista diperoleh, dan a biopsi tisu mengesahkan diagnosis. The diagnosis pembezaan adalah sista normal bermula di hujung akar gigi. Sebaliknya, jika sista disyaki, ameloblastoma juga mesti dipertimbangkan.

Seperti apa bentuk ameloblastoma dalam sinar-X?

Ameloblastoma juga dapat dilihat pada Sinar X gambar. Oleh kerana struktur tulang larut dalam penyakit ini, gambar menunjukkan tulang yang berubah. Biasanya ini kelihatan seragam putih.

Ameloblastoma, sebaliknya, mengembangkan struktur "seperti gelembung" atau "seperti sarang lebah". Ia boleh digambarkan sebagai satu atau lebih bintik gelap dengan sempadan putih, mirip dengan sarang lebah. Biasanya hanya tinggal sedikit lamela tulang. Akar gigi yang menonjol ke dalamnya tidak berpindah. Untuk dapat menilai tisu lembut, DVT atau CT mesti dibuat.

Pemeriksaan histologi / tisu halus

Walaupun secara ameloblastoma adalah neoplasma jinak, ia dikaitkan dengan pertumbuhan yang agresif. Ini bermaksud bahawa ia tidak menggantikan struktur di sekitarnya tetapi memusnahkannya, yang lebih biasa dari tumor ganas. Oleh itu terdapat juga risiko tertentu bahawa ameloblastoma akan berubah. Dalam kira-kira 2% kes, formasi baru ini merosot secara ganas menjadi a kanser. Oleh itu, pemeriksaan histologi di bawah mikroskop adalah sebahagian daripada rawatan standard untuk mengesahkannya atau mengesannya lebih awal.

Di mana ameloblastoma berlaku lebih kerap?

Ameloblastoma adalah tumor kedua paling biasa yang berasal dari tisu pembentuk gigi. Ia boleh berlaku di bahagian atas dan Rahang bawah. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa di Rahang bawah.

Di sana, terutama di kawasan geraham dan di cabang menaik dari Rahang bawah, iaitu bahagian antara sudut rahang dan sendi. Di dalam rahang atas, bahagian depan tulang sangat berisiko. Terapi terdiri daripada pembedahan pembuangan keseluruhan tumor menjadi sihat tulang rahang.

Kecacatan yang dihasilkan dilindungi oleh pembinaan semula tulang. Malangnya, ameloblastoma cenderung berulang, jadi ia juga boleh berlaku lagi selepas pembedahan. Oleh itu, kawalan selama beberapa tahun diperlukan.

Ameloblast atau sista - Bagaimana anda dapat mengetahui perbezaannya?

Oleh kerana ameloblastoma boleh berasal dari kista folikular, perbezaannya tidak begitu mudah. Sinar X standard sering kali tidak berkualiti untuk membuat diagnosis yang tepat. Pada gambar 3-D, bagaimanapun, maklumat yang lebih tepat sering dapat dilihat.

Sebagai contoh, kista biasanya hanya satu ruang. Walau bagaimanapun, ameloblastoma adalah "multi-chambered", yang bermaksud bahawa terdapat beberapa ruang yang dipisahkan oleh tulang. Di samping itu, kista tumbuh secara bergantian, struktur bersebelahan didorong ke sisi, gigi dapat terguling.

Ameloblastoma, sebaliknya, merosakkan struktur sekitarnya dan membubarkannya. Seboleh-bolehnya kesakitan bimbang, penyakitnya serupa. Kedua-duanya sering diakui sebagai penemuan tidak sengaja, kerana biasanya tidak menimbulkan masalah.

Walau bagaimanapun, diagnosis pasti dibuat dengan pemeriksaan histologi. Di bawah mikroskop dapat ditentukan dengan tepat penyakit mana yang terlibat. Ameloblastoma adalah formasi baru yang paling jinak dan tidak menyakitkan di tulang rahang dan oleh itu menyebabkan beberapa gejala.

Ia tidak terbentuk metastasis. Diagnosis dibuat oleh x-Ray, tusuk dan eksisi ujian. The diagnosis pembezaan adalah sista tulang yang normal. Terapi ini terdiri daripada pengangkatan total pembedahan dengan kawalan selama beberapa tahun, sehingga kekambuhan dapat dikesan dengan segera.