Kista tulang aneurysmatic

definisi

Kista tulang aneurisma tergolong dalam kategori tumor tulang jinak. Ia adalah darah-kista yang diisi terletak di tulang, yang dibahagikan dengan septa menjadi beberapa rongga individu, iaitu ruang. Kista tulang aneurisma biasanya berlaku pada usia 10-20 tahun, dan oleh itu lesi tulang pada orang muda.

Majoriti sista tulang aneurisma pasti didiagnosis sebelum usia 20. Kedua-dua jantina sama-sama terjejas. Kista tulang aneurysmatic secara amnya dapat berkembang pada tulang mana pun di dalam tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, laman web yang cenderung adalah paha tulang (femur lat) dan salah satu daripada dua bahagian bawah kaki tulang, iaitu tulang shin (lat tibia).

Dalam kedua-dua ini tulang, tempat manifestasi yang paling biasa adalah kawasan metafisis, iaitu bahagian antara batang tulang dan bahagian tulang yang membentuk sendi. Di samping itu, sista tulang aneurisma sering berlaku di ruang tulang belakang. The sista tulang remaja adalah yang paling penting diagnosis pembezaan kepada sista tulang aneurisma. Namun, dengan bantuan teknik pengimejan, perbezaan yang jelas dapat dilakukan.

Punca

Sebab-sebab kista tulang aneurisma dapat ditentukan dengan jelas. Terdapat varian yang kira-kira 80% benar dan yang merupakan kista tulang idiopatik utama. Idiopatik bermaksud bahawa penyebab pembentukan kista tidak diketahui atau tidak dapat ditentukan secara terperinci. Kemungkinan kedua untuk penyebab kista tulang aneurisma adalah disebabkan oleh lesi tulang malignan yang lain atau bahawa ia berlaku sebagai kesan sampingan penyakit lain. Selain itu, tidak ada faktor risiko yang signifikan atau kecenderungan seksual yang berkaitan dengan sista tulang aneurisma yang boleh mempunyai pengaruh kausal.

Gejala

Kista tulang aneurisma adalah lesi tulang dengan ketidakselesaan yang agak kecil. Kesakitan dan bengkak jarang berlaku. Namun, dalam kasus yang luar biasa, pembengkakan dapat diucapkan sehingga dapat mensimulasikan tumor, yaitu massa yang dapat dilihat dari luar.

Selalunya, pesakit tidak menyedari bahawa mereka mempunyai sista tulang aneurisma. Selalunya hanya dikenali apabila a patah tulang yang terjejas berlaku sebagai akibat atau gejala yang menyertainya. Kerana sista, tulang kurang stabil dan tahan, sehingga dapat patah di bawah tekanan rendah yang tidak seimbang. Oleh itu, sista tulang aneurisma sering menjadi penemuan sekunder atau tidak sengaja apabila sinar-x atau gambar MRI diambil untuk petunjuk lain. Oleh kerana sista tulang aneurisma adalah tumor tulang jinak, tidak ada penurunan berat badan, peluh malam or demam seperti yang diharapkan dengan tumor ganas.

Diagnosa

Diagnosis kista tulang aneurisma dibuat dengan teknik pencitraan. Diagnosis klinikal sukar untuk mustahil, kerana tidak ada gejala khas yang cukup untuk diagnosis klinikal sahaja. Di samping itu, kista tulang aneurysmatic menampakkan diri dengan cara yang sangat berbeza pada pesakit.

Namun, sekiranya terdapat bukti dalam bentuk kesakitan atau bengkak dalam keadaan terdedah tulang atau sekiranya terdapat patah yang mungkin diprovokasi oleh sista tulang, langkah pertama adalah mengambil x-Ray dalam 2 satah. Di sini seseorang dapat dengan jelas melihat lesi tulang, yang biasanya terletak di kawasan metafisis dan dapat ditentukan dengan jelas. Seseorang juga bercakap mengenai lesi "osteolitik", iaitu pengurangan atau pembubaran struktur tulang di kawasan sista.

Sekiranya penemuan masih belum jelas sepenuhnya selepas x-Ray, atau jika penemuan itu tidak dapat dibezakan dari diagnosis pembezaan a sista tulang remaja, imbasan MRI dibuat. MRI menunjukkan a darah- luka lesi tulang, yang berbeza dengan sista tulang remaja dikarakterisasi khas, dipisahkan oleh septum. Diagnosis juga dapat disahkan dengan terbuka biopsi.

Gambar MRI tidak diambil sebagai bagian dari diagnosis lesi tulang aneurisma sehingga x-Ray telah diambil. Ciri ciri kista tulang aneurisma dalam MRI adalah bahawa ia adalah tulang, darah-lesi yang terisi, yang dikendalikan oleh septa. Ia terdapat pada tulang tubular, seperti paha, kebanyakannya di kawasan metafisis.

Fenomena khas kista tulang aneurisma dalam MRI disebut "tahap cecair-bendalir". Ini menggambarkan fenomena stratifikasi yang disebut, yang disebabkan oleh tenggelamnya komponen dalam darah yang terkandung dalam kista. Fenomena stratifikasi dapat terlihat seperti pembelahan kista lebih lanjut yang sudah ada di dalam ruang, kerana komponen atau endapan darah yang tersimpan muncul sebagai garis. Dalam gambar MRI yang diagnosis pembezaan dari sista tulang remaja dapat dikecualikan dengan baik kerana adanya septasi yang ada, kerana sista tulang chambered adalah ciri dari kista tulang aneurisma.