Argatroban: Kesan, Kegunaan & Risiko

Argatroban tergolong dalam kumpulan bahan aktif yang dikenali sebagai antikoagulan dan digunakan untuk menghalang darah pembekuan. Ubat ini telah dijual di Jerman sejak tahun 2005 dengan nama Argatra Multidose dan digunakan sebagai penyelesaian infusi.

Apa itu Argatroban?

Argatroban tergolong dalam kumpulan antikoagulan dadah dan digunakan untuk menghalang darah pembekuan. Sebagai antikoagulan, Argatroban mengikat secara langsung ke trombin dalam aliran darah dan menghalang yang tidak diingini darah pembekuan. Ubat ini digunakan secara eksklusif untuk rawatan heparin-digunakan trombositopenia, di mana ia dapat mencapai kejayaan yang cepat, walaupun kesan sampingannya dapat dipertimbangkan. Untuk mengelakkan jantung serangan atau pukulan, Argatroban tetap diresepkan. Ia boleh digunakan pada pesakit dewasa dari semua peringkat usia dan juga dapat diberikan kepada wanita hamil. Argatroban hanya tersedia sebagai penyelesaian infusi dan oleh itu tidak boleh digunakan untuk rawatan diri.

Tindakan Farmakologi

Argatroban, apabila digunakan dengan betul, yang bebas daripada kesan sampingan, harus bertindak hanya pada darah peredaran di dalam badan atau trombin yang terdapat di dalamnya. Ubat ini mengikat trombin dan berusaha untuk mencegah tindakannya - yang merangkumi, misalnya, pengaktifan pelbagai faktor pembekuan yang disebut dan pembentukan fibrin. Selanjutnya, trombin berusaha untuk mengaktifkan protein C, yang juga mendorong pembekuan darah. Argatroban mencegah atau menghalang kesan negatif ini kepada pesakit, sehingga tidak lagi berlaku sekiranya dos dan tempoh penggunaannya betul. Argatroban kekal di dalam badan hanya selama 50 minit sebelum dimetabolisme di hati oleh enzim yang belum diketahui. Di Jerman, Argatroban dipasarkan dengan nama Argatra Multidose. Selanjutnya, pentadbiran Argatroban boleh memberi kesan alkohol pada pesakit kerana agak tinggi kepekatan of etanol di dalam ubat, itulah sebabnya pemanduan berikutnya selepas infusi tidak dianjurkan. The alkohol di Argatroban juga boleh menyebabkan kesan yang lain dadah, yang diubah dalam tindakan mereka oleh alkohol, untuk dipertingkatkan atau dilemahkan.

Penggunaan dan penggunaan ubat

Kerana ia adalah penyelesaian infusi, rawatan dengan Argatroban tidak pernah dilakukan oleh diri sendiri, tetapi selalu dilakukan oleh doktor atau profesional terlatih. Yang tepat dos dan tempoh pentadbiran diputuskan oleh doktor secara individu. Argatroban digunakan untuk menghambat atau mencegah sepenuhnya pembentukan gumpalan darah pada pesakit peredaran. Ia digunakan secara eksklusif untuk merawat apa yang disebut heparin-digunakan trombositopenia jenis II, yang juga disingkat HIT II. Risiko dari pembekuan darah yang disebabkan oleh HIT II mungkin berlaku jantung serangan, pukulan, atau bernafas masalah, serta gangguan aliran darah pada anggota badan. Argatroban, jika digunakan dengan betul, boleh mengakibatkan melegakan atau menghentikan gejala ini (tetapi bukan penyebabnya). Ia bukan untuk pencegahan dan oleh itu hanya boleh digunakan untuk HIT II akut dan pada masa ini tidak mempunyai kegunaan label untuk keadaan lain. Argatroban tidak boleh diberikan sekiranya pesakit mengalami disfungsi hepatik yang teruk atau pendarahan aktif yang disebabkan oleh HIT II. Argatroban tidak boleh diberikan kepada wanita semasa menyusui. Semasa mengandung, dos serendah mungkin mesti ditujukan.

Risiko dan Kesan Sampingan

Argatroban kaya dengan kesan sampingan, yang paling biasa adalah pendarahan ringan hingga teruk. Dalam kes ini, rawatan perubatan segera diperlukan. Ini termasuk darah di batuk, lebam tiba-tiba di bawah kulit, dan darah dalam air kencing atau najis. Selanjutnya, pesakit mungkin menderita bernafas kesukaran serta mengalami kekeringan di mulut. Loya juga merupakan kesan sampingan biasa Argatroban, dengan kejadian hingga 10%. Kesan sampingan yang kurang biasa termasuk pening, kekeliruan dan kemungkinan pengsan, juga sakit kepala dan masalah pertuturan atau penglihatan. Jangkitan sementara atau jangkitan saluran kencing juga mungkin disebabkan oleh kesan sampingan Argatroban. Demam, sakit sendi dan perasaan kekal keletihan, Serta sembelit or cirit-birit mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini jarang berlaku, dengan kekerapan maksimum 1%.