Kalus: Struktur, Fungsi & Penyakit

Apabila tulang patah, a kalus bentuk sebagai patah menyembuhkan. Tisu ini bervariasi dari masa ke masa dan memberikan pemulihan fungsi dan kestabilan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, patah penyembuhan mungkin patologi dan boleh melibatkan pelbagai komplikasi.

Apa itu kalus?

Istilah kalus berasal dari kata Latin kalus ("kalus," "tebal kulit"). Istilah ini bermaksud tisu tulang yang baru terbentuk selepas a patah. Tisu parut pada mulanya terbentuk di tempat patah tulang, merapatkan jurang patah tulang. Secara beransur-ansur, kalus mengoksidasi dan membentuk tisu tulang baru. Istilah kalus tulang atau "fraktur kalus" sering digunakan secara sinonim. Dalam penyembuhan tulang, perbezaan dibuat antara proses penyembuhan primer dan sekunder. Hanya pembentukan tulang sekunder yang mengakibatkan pembentukan kalus, yang dapat dilihat secara radiografi setelah beberapa hari hingga beberapa minggu. Bergantung pada fasa penyembuhan tulang, bentuk kalus yang berbeza dibezakan: kalus yang terbuat dari suci tisu penghubung dipanggil kalus myelogenous, periosteal atau endosteal, bergantung pada jenis pembentukan tisu penghubung. Sekiranya ini kukuh kerana penggabungan kalsium, ini adalah kalus sementara atau kalus perantaraan. Tidak lama sebelum penyembuhan lengkap, bentuk kalus tulang, yang dimodelkan dan dikurangkan dari masa ke masa.

Anatomi dan struktur

Bergantung pada fasa penyembuhan tulang, kalus terbentuk dari pelbagai tisu. Fibrocartilaginous kalus terdiri daripada tisu penghubung dan kartilaginus yang ketat dan sementara menghubungkan hujung patah. Tisu ini diubah menjadi tulang anyaman semasa endokondral pengoksidaan. Tidak seperti tulang lamela, ini adalah bentuk tulang yang belum matang di mana kolagen gentian matriks tulang tidak bergerak ke arah tertentu tetapi melintang. Hanya pada tahap akhir proses penyembuhan, serat matriks tulang diselaraskan secara selari, sehingga menghasilkan tulang lamel yang menanggung beban. Kalus, yang pada mulanya adalah tulang rawan dan tisu penghubung-seperti, benar-benar diosifikasi pada ketika ini.

Fungsi dan tugas

Perbezaan dibuat antara penyembuhan tulang primer dan sekunder. Penyembuhan tulang primer berlaku melalui saluran Havers. Ini adalah saluran dalam korteks tulang yang mengandungi darah kapal dan gentian saraf. Fungsi saluran Haversian adalah membekalkan tulang dengan nutrien dan menghantar rangsangan. Sekiranya lebar jurang fraktur kurang dari satu milimeter dan periosteum luar masih utuh, kapilari-rich tisu penghubung boleh berkembang ke jurang patah melalui terusan Haversian. Sel-sel dari periosteum dalaman dan luaran digabungkan dan diubah sedemikian rupa sehingga daya tahan tulang dapat dipulihkan setelah kira-kira tiga minggu. Penyembuhan fraktur sekunder berlaku apabila jurang antara bahagian tulang terlalu besar atau hujung patah sedikit tergelincir. Penyembuhan sekunder dengan pembentukan kalus juga diperlukan jika pergerakan antara bahagian patah mungkin. Penyembuhan patah tulang sekunder berlaku dalam lima peringkat. Pertama, kekuatan dikenakan pada tulang, yang merosakkan struktur tulang dan mengakibatkan pembentukan a hematoma (fasa kecederaan). Pada fasa keradangan seterusnya, makrofag, sel mast dan granulosit menyerang hematoma. Serentak dengan pecahan hematoma, sel pembentuk tulang terbentuk. Selepas empat hingga enam minggu, keradangan reda dan fasa granulasi berlaku. Sekarang kalus lembut terbentuk dari fibroblas, kolagen dan kapilari. Tisu tulang baru terbentuk di kawasan periosteum. Pada fasa keempat (kalus pengerasan), kalus lembut mengeras dan tisu yang baru terbentuk mineralisasi. Selepas kira-kira tiga hingga empat bulan, daya tahan beban fisiologi dipulihkan. Pada fasa terakhir (fasa pembentukan semula), struktur tulang semula jadi dengan rongga medula dan saluran Haversian untuk bekalan nutrien dipulihkan. Penyembuhan tulang sekunder boleh memakan masa enam bulan hingga dua tahun. Tempoh masa bergantung kepada pelbagai faktor seperti jenis tulang atau usia orang yang terkena.

Penyakit

Penyembuhan tulang tidak selalu berlaku secara fisiologi. Gangguan dalam proses penyembuhan boleh berlaku kerana kekurangan bekalan berasid dan kaya nutrien darahDi samping itu, diperlukan kedudukan anatomi normal bahagian tulang yang saling bersentuhan antara satu sama lain. Mobiliti kedua-dua bahagian harus dikurangkan minimum, dan daya mampatan kekal juga mempercepat penyembuhan patah tulang. Fraktur terbuka boleh melambatkan proses penyembuhan atau membuatnya mustahil jika mengakibatkan jangkitan pada tulang atau tisu sekitarnya. Biasa nikotin pengambilan dan penyakit yang merosot darah peredaran, Seperti kencing manis or osteoporosis, juga mempunyai kesan negatif terhadap penyembuhan patah tulang. Sekiranya terdapat satu atau lebih keadaan ini, jalan patologi boleh berlaku. Kegagalan kalus tulang terbentuk dalam jangka waktu biasa disebut sebagai penyembuhan patah tulang yang tertunda. Sekiranya ini berlangsung lebih lama daripada enam bulan, pseudarthrosis mungkin berlaku. Ini adalah sendi patologi tambahan pada tulang. Sebab untuk ini biasanya tidak bergerak yang tidak mencukupi. Namun, bukan hanya kekurangan pembentukan kalus, tetapi juga pembentukan kalus yang berlebihan dapat membawa kepada berlakunya pseudarthrosis. Ini disebabkan oleh pemampatan yang berlebihan pada kawasan patah tulang, yang juga disebabkan oleh imobilisasi yang tidak mencukupi. Sekiranya patah tulang terletak di atau dekat sendi, pergerakan mungkin terhalang semasa penyembuhan dan, kemudian, kontraksi sendi yang terjejas mungkin berlaku. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, kerosakan kalus saraf dan kapal berhampiran tulang dengan mampatan.