Gegar otak (Commotio Cerebri)

Commotio cerebri (sinonim: commotio; ringan otak kecederaan traumatik; ICD-10-GM S06.0: gegaran) adalah gegaran otak (PRU). Ini merujuk kepada gangguan fungsi yang boleh dibalik sepenuhnya otak yang boleh berlaku dalam konteks a otak kecederaan traumatik (kecederaan kraniocerebral). Walau bagaimanapun, kerosakan pada otak struktur tidak dapat dikesan.

Bentuk kecederaan otak traumatik (TBI) berikut dapat dibezakan:

Borang yang dilindungi:

  • Commotio cerebri (gegaran).
  • Contusio cerebri (gangguan otak)
  • Compressio cerebri (gangguan otak)

Borang terbuka:

  • Menembusi (menembusi) tengkorak kecederaan.
  • Kecederaan kraniocerebral

Selanjutnya, kecederaan otak traumatik (TBI) dapat diklasifikasikan mengikut keparahan:

  • Gred 1 (TBI ringan) - Commotio cerebri (ICD-10-GM S06.0: gegaran); di sini tidak ada kerosakan kekal.
  • Gred 2 (TBI sederhana) - Contusio cerebri (ICD-10-GM S06.3-: Cedera otak yang disekat); terdapat kerosakan terbuka atau tertutup pada bahan otak
  • Gred 3 (TBI teruk) - Compressio cerebri (ICD-10-GM S06.2-: Kecederaan otak yang meresap); terdapat kerosakan pada otak kerana peningkatan tekanan intrakranial (= tekanan dalaman) atau kerana tekanan luaran (= trauma)

* Lihat di bawah topik "Pemeriksaan fizikalBerikut ini adalah penerangan mengenai Commotio cerebri.

Gegar otak adalah perkara biasa kepala kecederaan.

Nisbah jantina: ringan otak kecederaan traumatik mempengaruhi kanak-kanak lelaki lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan.

Kejadian (kekerapan kes baru) untuk trauma ringan otak kecederaan adalah kira-kira 200-250 kes setiap 100,000 penduduk setiap tahun (di Jerman).

Kursus dan prognosis: Dalam kebanyakan kes, gegaran yang tidak rumit tetap tanpa akibat. Walau bagaimanapun, adalah prasyarat agar orang yang terkena mengambilnya dengan mudah (rehat di tempat tidur diperlukan untuk beberapa hari pertama).

Dalam 97% kes, terdapat pemulihan sepenuhnya dalam masa satu bulan. Pemulihan lengkap dari gejala klinikal biasanya berlaku dalam tempoh 3 hingga 12 bulan paling lambat. Gejala yang lebih lama termasuk sakit kepala, pening, gangguan penglihatan, kesukaran menumpukan perhatian, dan keletihan. Biasanya, orang yang terjejas dapat kembali bekerja atau sekolah setelah satu hingga dua minggu.