Mengendalikan saluran kencing

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: ureter, urinaria vesica

Bahasa Inggeris: pundi kencing, ureter

 • Pelvis ginjal
 • Ureter
 • Uretra
 • Saluran kencing

Saluran kencing yang mengalir merangkumi pelvis buah pinggang (pelvis renalis) dan ureter (ureter), yang dilapisi oleh tisu khusus yang disebut urothelium.

Anatomi

1. pelvis buah pinggang Ia berkembang dari pertemuan 8-12 kalis ginjal (Calices renales), yang mengelilingi papila ginjal dan mengumpulkan air kencing akhir. Bergantung pada susunan kalsium, perbezaan dapat dibuat antara ampullary (dengan tiub pendek dan lebar pelvis buah pinggang) dan sistem caliceal dendritik (dengan tiub bercabang panjang dan pelvis ginjal kecil). Kalsium ginjal dan pelvis ginjal dikelilingi oleh banyak darah tisu penghubung, yang juga berisi jaringan sel otot yang licin, yaitu tidak dapat dikendalikan dengan sengaja, yang mengatur lebar sistem rongga.

2nd ureter Panjang ureter 25-30 cm mewakili hubungan antara pelvis buah pinggang dan pundi kencing. Perbezaan dibuat: Kedua-dua ureter melewati pundi kencing dinding pada sudut, yang bersama dengan tekanan dalaman pundi kencing memastikan bahawa lubang biasanya ditutup untuk mengelakkan pengumpulan air kencing. Mereka dibuka apabila gelombang pengecutan ureter tiba.

Otot yang disusun dalam tiga lapisan memastikan pengangkatan air kencing lebih jauh ke dalam pundi kencing oleh gelombang peristaltik. Terdapat tiga titik sempit semasa ureter: Dari semasa ke semasa ureter berganda juga boleh berlaku, yang bersatu pada ketinggian yang berbeza untuk membentuk ureter. Persimpangan berasingan di pundi kencing juga boleh berlaku.

Walaupun begitu, anomali seperti itu biasanya tidak mempunyai nilai penyakit dan tetap tidak dapat dikesan seumur hidup. Ureter (ureter), pelvis ginjal dan sistem caliceal dapat digambarkan di Sinar X gambar (radiologikal) dengan bantuan agen kontras khas, yang sama ada diberikan melalui vena dan kemudian dikumuhkan melalui buah pinggang (pyelogram intravena) atau agen kontras diberikan ke belakang melalui pundi kencing terus ke ureter (retrograde pyelogram). The darah bekalan dijamin oleh cabang renal arteri dan pelbagai lagi kapal, yang membentuk rangkaian padat di dinding ureter.

Dinding ureter terdiri daripada

 • Pars abdominalis (segmen perut)
 • Pars pelvica (segmen pelvis)
 • Lapisan mukus (mukosa tunica)
 • Lapisan otot (tunica muscularis)
 • Lapisan penutup luar (tunica adventitia)
 • Di pintu keluar dari pelvis renal
 • Pada persimpangan oleh inguinal kapal (Aa. Iliacae)
 • Semasa melalui dinding pundi kencing

Keratan rentas melalui pundi kencing dan prostat yang mendasari:

 • Pundi kencing
 • Uretra
 • Prostat
 • Benih gundukan dengan dua bukaan saluran penyembur
 • Keluar saluran kelenjar prostat

Pundi kencing (Vesica urinaria) adalah organ berongga otot yang bentuknya berbeza-beza mengikut tahap perkembangan atau pengisian. Apabila diisi sedikit, pundi kencing berbentuk piramid dengan hujungnya condong ke hadapan.

Ia dapat dibezakan: Apa yang disebut Trigonum vesicae (segitiga pundi kencing) adalah kawasan segitiga yang bebas dari kerutan membran mukus antara lubang ureter dan permulaan uretra. Di sini selaput lendir tersambung dengan otot di bawah. Pada lelaki, bahagian prostat kelenjar yang dekat dengan pundi kencing terletak betul-betul di bawahnya.

Pembinaan dinding dan pelekapan pundi kencing memungkinkan turun naik besar dalam jumlah. Dindingnya terdiri daripada:

 • Hujung pundi kencing (apes vesicae)
 • Badan pundi kencing (Corpus vesicae)
 • Lantai pundi kencing (fundus vesicae) dengan pintu masuk ureter dan pintu keluar uretra
 • . leher pundi kencing (serviks vesicae), yang bergabung menjadi uretra. - Tunica serosa: Terdiri dari peritoneum di bahagian atas dan belakang pundi kencing.
 • Tunica muscularis: Ia terdiri daripada tiga lapisan otot licin (luar dan dalam memanjang dan melintang di tengah). Jalur serat bergabung antara satu sama lain dan membentuk unit berfungsi (M. detrusor vesicae). Otot di kawasan trigonum vesicae harus dititikberatkan.

Hanya berlapis tunggal dan terletak di sekitar bukaan dalaman uretra seperti sejenis ruff. Oleh itu, ia dapat mengekalkan kelangsungan dan, pada lelaki, penembusan ejakulasi ke dalam pundi kencing. - Tunica mukosa: Ia terdiri daripada peralihan epitelium.

Ketinggian lapisan mukosa bergantung pada pengisian keadaan, iaitu ketebalan dinding adalah lebih kurang. 1.5 - 2 mm apabila diisi dan lebih kurang. 5 - 7 mm selepas pengosongan.

Tanpa mengisi mukosa terbaring dalam lipatan, dengan gelembung yang meningkat memenuhi permukaan menjadi halus. Di kawasan serviks dan fundus, pundi kencing dilekatkan oleh tisu penghubung. Jika tidak, ia boleh bergerak untuk menyesuaikan diri dengan keadaan pengisian yang berbeza.

Ini dicapai oleh alat ligamen yang berbeza pada lelaki dan wanita. Apabila pundi kencing mengembang, ia muncul dari pelvis kecil di bahagian depan dinding perut dan secara bersamaan mendorong yang sesuai peritoneum di hadapannya. Sekiranya pundi kencing diisi dengan lebih kuat, garis simfisis juga dilintasi, tetapi pundi kencing biasanya tidak pernah naik di atas ketinggian pusar.

Secara umum, pundi kencing mempunyai kapasiti maksimum 1500 ml, tetapi keinginan untuk membuang air kecil sudah berlaku sekitar 200 - 300 ml. Pembukaan uretra dalaman biasanya ditutup oleh otot-otot pundi kencing dan oleh pengecutan berterusan (tonus) M. sphincter urethrae internus. Ini dikendalikan oleh plexus saraf khas.

Apabila pundi kencing dikosongkan (mikurasi), isyarat saraf dihantar dari serat parasimpatis sistem saraf, yang memberi tekanan pada kandungan pundi kencing dengan menegangkan M. detrusor vesicae. Pundi kencing leher dibuka dengan menarik dinding depannya ke hadapan melalui otot pubovesicalis yang diaktifkan. Proses-proses ini tidak dapat dikendalikan dengan sengaja.

Walau bagaimanapun, terdapat penutupan yang dapat dikawal secara sukarela, M. sphincter urethrae (Rhabdosphincter). Ini membolehkan keinginan untuk membuang air kecil dimulakan atau diganggu sesuka hati. Micturition itu sendiri sepenuhnya automatik, dengan cara a saraf tunjang refleks, yang seterusnya dapat dihambat atau dipromosikan oleh pusat-pusat di otak (apa yang disebut pusat-pusat pengubatan dalam format retikular).

Dikosongkan, pundi kencing terbentang luas dan berbentuk mangkuk di lantai pelvik. Semasa mitriksi, ia memerlukan bentuk sfera, dengan otot detrusor vesicae ditutup secara sepusat di sekitar kandungannya. Pada bayi baru lahir, pundi kencing menonjol dari pelvis kerana kesempitan ruang yang lebih besar.

Kemudian, apabila ruang di pelvis kecil bertambah, pundi kencing tergelincir ke dalam cincin pelvis (Descensus vesicae). Darah dibekalkan melalui cabang inguinal dalaman arteri (A. iliaca interna) dengan darah dari rangkaian vena pada membran mukus dan otot dikumpulkan di plexus venosus vesicalis (plexus vena pundi kencing), yang mengelilingi pangkal pundi kencing. Dari sana, darah disalirkan secara langsung atau melalui stesen perantaraan ke inguinal dalaman vena (V. iliaca interna)

Bekalan saraf dapat dibahagikan kepada plexus saraf yang berbeza dengan tugas yang berbeza. - A. vesicalis superior (arteri pundi kencing atas) untuk dinding pundi kencing lateral dan permukaan pundi kencing

 • A. vesicalis inferior (arteri pundi kencing bawah) untuk lantai pundi kencing
 • Plexus saraf intrinsik: Ia terletak di dinding pundi kencing dan menyesuaikan nada otot detrusor ke keadaan pengisian pundi kencing. - Plexus saraf ekstrinsik: Ia mengandungi serat simpatik gentian berikut (bekalan motor otot detrusor) gentian simpatik (nada saluran, otot leher pundi kencing)
 • Serat simpatik (bekalan motor detrusor)
 • Serat simpatik (nada kapal, otot leher pundi kencing)
 • Gentian somatik: Ini adalah bahagian yang sengaja dikendalikan dan membekalkan M. sphincter vesicae externus. - gentian simpatik (bekalan motor otot detrusor)
 • Serat simpatik (nada kapal, otot leher pundi kencing)