COPD vs asma | COPD - latihan dari fisioterapi

COPD vs asma

COPD dan juga asma adalah penyakit pernafasan, beberapa di antaranya boleh dikaitkan dengan gejala yang serupa. Walaupun begitu, terdapat beberapa perbezaan ciri yang sangat besar yang membezakan kedua penyakit dengan jelas. COPD disebabkan dalam kebanyakan kes oleh rokok, penyakit ini adalah bronkitis kronik.

Sebaliknya, asma disebabkan oleh hipersensitiviti tiub bronkus, yang alah atau disebabkan oleh tekanan. Oleh itu, ia adalah penyakit radang kronik saluran udara. Semasa COPD adalah penyakit yang perlahan memburuk yang berkembang secara berperingkat, keparahan asma berubah-ubah dan dapat dikawal dengan baik dengan ubat.

Ciri khas asma, misalnya, adalah bahawa penyempitan bronkus dapat diterbalikkan (reversibel) dan hiperaktifan bronkus berubah-ubah. Akibatnya, setiap serangan asma boleh berbeza dari segi bentuk dan keparahan yang lain. Walaupun asma sering berlaku untuk pertama kalinya pada masa remaja, COPD adalah penyakit yang cenderung berkembang pada masa dewasa. Kedua-dua COPD dan asma dianggap tidak dapat disembuhkan dan dihubungkan untuk yang berkaitan dengan sekatan yang kuat dalam kehidupan seharian. Oleh kerana terapi ubat dan konservatif yang banyak, namun banyak pesakit dapat memberikan kualiti hidup dan kebebasan.

Ringkasan

Secara keseluruhan, latihan yang disasarkan, sama ada dalam terapi individu atau kumpulan, membentuk komponen penting dalam terapi COPD. Sekiranya latihan diikuti dengan baik dan dilakukan secara teratur, mereka dapat memberi pengaruh positif terhadap penyakit ini. Pesakit memperoleh sedikit kualiti hidup, seperti pelbagai latihan dan bernafas teknik yang dipelajari membolehkan mereka mendapatkan sedikit kawalan terhadap badan mereka sendiri sekiranya berlaku kambuh atau sesak nafas yang teruk.

Latihan otot bantuan pernafasan juga menyokong pemeliharaan paru-paru fungsi. Dalam banyak kes, ini dapat memperlambat perkembangan penyakit.