Perkembangan akupunktur di luar China | Akupunktur

Perkembangan akupunktur di luar China

Di luar China, akupunktur dan TCM (Perubatan Tradisional Cina) sampai ke Jepun melalui Korea pada sekitar tahun 600 Masihi. Bhikkhu Zhi Cong, misalnya, membawa buku dari China ke Jepun. Dalam Kejadian, laporan pertama menjadi terkenal pada abad ke-14 Masihi melalui Marco Polo.

Tetapi baru pada tahun 1657 doktor Belanda Jakob de Bondt menerbitkan sebuah karya mengenai sejarah semula jadi dan perubatan Asia Timur (karya Willem Piso "De utriusque Indiae"). Istilah “akupunktur”Akhirnya diciptakan oleh para sami Jesuit Beijing pada abad ke-17. Pada tahun 1683 Willem Ten Rhyne menulis risalah terperinci mengenai kesan klinikal terapi jarum dan sistem laluan, yang dia keliru ditafsirkan sebagai darah kapal.

Pada tahun 1712 Engelbert Kaempfer menulis mengenai terapi sakit perut dan menolong akupunktur untuk mendapatkan lebih banyak perhatian. Ten Ten Rhyne dan Kaempfer menulis laporan mereka berdasarkan penyelidikan di Jepun. Sebilangan daripada mereka tidak mengetahui perbezaan asas terapi Cina.

Pada tahun 1809, ujian klinikal pertama akupunktur dilakukan oleh doktor Paris Louis Berlioz, dan ia digunakan hampir secara eksklusif di kesakitan terapi. Dalam dekad-dekad berikutnya, "euforia akupunktur" nyata muncul di Paris. Penerbitan Jerman pertama mengenai akupunktur adalah pada tahun 1824 melalui terjemahan "A Treatise on Acupuncture" oleh orang Inggeris James M. Churchill.

Nama-nama terkenal lain yang membantu akupunktur memperoleh penghormatan baru di Eropah: De la Fuye, Chamfrault dan kemudian Nguyen van Nghi dari Vietnam, yang tinggal di Perancis, sementara di negara-negara berbahasa Jerman terutamanya Heribert Schmidt, Gerhard Bachmann, Erich Stiefvater dan kemudian Manfred Porkert berkomitmen untuk akupunktur dan TCM (Perubatan Tradisional Cina). Di Amerika dan Kanada, terutamanya orang Cina di luar negeri yang membantu menyebarkan TCM (Perubatan Tradisional Cina), tetapi selepas China membuka pintu kepada orang asing pada tahun 1980-an, era TCM yang baru digembar-gemburkan di Barat, terutama yang berkaitan dengan terapi herba. Hari ini banyak pelajar TCM melancong ke Kerajaan Tengah untuk belajar secara langsung di akar TCM.