Tempoh | Terapi keradangan akut telinga tengah

Tempoh

Tempoh terapi bergantung pada kaedah rawatan, individu sistem imun dan patogen yang bertanggungjawab untuk keradangan akut telinga tengah. Sekiranya orang yang terlibat tidak tergolong dalam kumpulan orang yang disyorkan pemberian antibiotik segera, terapi antibakteria pada amnya tidak dijalankan selama dua hari pertama. Dalam kebanyakan kes, sebuah keradangan akut telinga tengah boleh sembuh sendiri tanpa antibiotik.

Namun, jika gejala tidak membaik setelah dua hingga tiga hari, atau jika orang yang terkena mempunyai faktor risiko, terapi antibiotik dapat dimulakan. Antibiotik harus selalu diambil dengan ketat mengikut arahan doktor. Dalam keadaan apa pun antibiotik tidak boleh dihentikan sebelum tarikh yang dipersetujui dengan doktor. Walaupun simptomnya mereda setelah beberapa hari selepas memulakan terapi, antibiotik harus selalu digunakan untuk mengelakkan strain tahan bakteria! Terapi simptomatik dengan antipiretik dan kesakitan-melegakan ubat di sisi lain hanya boleh dilakukan selama demam dan kesakitan berterusan dan boleh dihentikan tanpa ragu-ragu setelah simptomnya reda.

Ubat rumah untuk jangkitan telinga tengah

Terdapat sebilangan besar rawatan di rumah yang biasa digunakan untuk rawatan sakit akut jangkitan telinga dan dipercayai mempunyai kesan penyembuhan. Tidak ada bukti saintifik bahawa mana-mana ubat rumah tangga ini membantu melawan penyebab keradangan. Ini hanya rumit oleh fakta bahawa keradangan terletak di telinga tengah, yang dilekatkan ke luar oleh gegendang telinga.

Rawatan di rumah yang biasa bergantung pada meletakkan bahan-bahan yang terkandung, yang seharusnya mempunyai kesan antibakteria, di telinga atau memasukkannya ke luar terusan pendengaran. Walau bagaimanapun, sejak gegendang telinga, jika utuh, tidak membenarkan bahan-bahan ini melewati, ubat-ubatan rumah tangga ini tidak boleh berkesan sekiranya keradangan akut telinga tengah. Jika gegendang telinga rosak akibat keradangan, tidak digalakkan memasukkan bahan ke bahagian luar terusan pendengaran, kerana ini boleh menyebabkan penyebaran kuman, yang boleh memburukkan lagi penyakit ini.

Ubat rumah tangga yang berguna untuk mengatasi suhu tinggi yang sering berlaku adalah betis. Dengan menggunakan kain lembap pada betis orang yang terkena, suhu badan dapat diturunkan dengan berkesan. Secara amnya, doktor harus selalu berunding untuk membincangkan pilihan rawatan. Di samping itu, keselamatan rawatan rumah tangga dapat diperiksa setelah berkonsultasi dengan doktor yang merawat.

Homeopati

Bahan homeopati sering digunakan untuk penyakit yang mana ubat antibakteria biasanya digunakan. Pada masa ini tidak ada bukti saintifik bahawa bahan homeopati terbukti berkesan secara signifikan. Walau bagaimanapun, tidak ada sebab perubatan mengapa ubat homeopati tidak boleh diambil sebagai tambahan kepada ubat konvensional yang biasa.

Hanya penting bahawa penyakit itu tidak dikurangkan dan komplikasi dapat diterima. Atas sebab ini, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat sekiranya terdapat gejala-gejala pada bahagian tengah akut jangkitan telinga berlaku. Dalam perbincangan doktor-pesakit yang terperinci, pilihan terapi dapat dibincangkan dan kemungkinan mengambil ubat homeopati sebagai tambahan kepada kaedah perubatan konvensional.