ephedrine

maklumat am

Ephedrine digunakan dalam banyak ubat untuk merawat selsema dan asma. Terdapat banyak kes yang tidak disengajakan doping, di mana efedrin bahan aktif telah dijumpai pada atlet yang benar-benar mengalami selesema. Oleh itu, efedrin, serupa dengan kafein, ditoleransi pada kepekatan had.

Hadnya ialah 10 μg / ml air kencing. Ephedrine dihasilkan dari tumbuhan genus Ephedra. Ia menyebabkan pembebasan adrenalin dan noradrenalin.

Ephedrine tersedia di farmasi hingga tahun 2001, tetapi sejak disalahgunakan dalam kebanyakan kasus, akses orang ramai telah dihentikan. Kesan efedrin dapat dibandingkan dengan adrenalin. Walau bagaimanapun, kesannya lebih lemah, tetapi bertahan lebih lama.

Sama seperti kafein, efedrin mempunyai kesan merangsang. Tekanan darah tinggi, meningkat jantung kadar, dilatasi bronkus adalah gejala khas pengambilan efedrin. Ephedrine juga digunakan sebagai penahan selera makan untuk mengurangkan berat badan. Peningkatan suhu badan dipercayai dapat meningkatkan biosintesis protein dan aktif pembakaran lemak.

Dos

Dos harian efedrin adalah antara 20 dan 50 mg sehari. Overdosis boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Kesan sampingan biasa adalah:

  • Insomia
  • Keadaan cemas dan
  • Loya.