Latihan untuk serviks semasa kehamilan

Sebilangan besar orang hanya menyedari fungsi dan kedudukan serviks semasa mengandung - kerana serviks memainkan peranan yang menentukan di sini. Ia adalah bahagian dari serviks dan terdiri daripada dua bukaan berbentuk cincin. Yang dalam serviks membentuk peralihan antara uterus dan serviks; serviks luar membentuk peralihan antara serviks dan vagina. Apabila seorang wanita hamil, serviks meningkat dan mengeras untuk melindungi bayi dari kuman sebelum mereka masuk. Hanya apabila bayi dilahirkan, serviks menjadi lembut dan melebar.

latihan

Sebelum dan semasa mengandung, sukar untuk menguatkan serviks secara khusus dengan latihan. Walau bagaimanapun, para penyelidik mendapati bahawa terdapat hubungan neuromuskular antara serviks dan mulut (kaviti oral di muka). Oleh itu, senaman berikut dapat membantu menguatkan serviks: Bersenam mulut: Wanita hamil terbaring santai di permukaan lembut dalam keadaan terlentang.

Sekarang dia mengalihkan perhatian penuh kepadanya mulut dan mula-mula menggerakkan bibirnya tanpa membuka mulutnya. Seterusnya, dia harus membuat rungutan lebar dan membuka dan menutup mulutnya lagi. Dia juga boleh mencuba membuatnya lidah lebar dan lembut.

Sekiranya dia berjaya melakukan ini, ia dapat membantunya menjadikan serviksnya lembut dan lebar semasa kelahiran, sehingga bayi dapat melewati saluran kelahiran dengan lebih mudah. Lantai pelvik latihan: Latihan lantai pelvis juga membantu, kerana dasar panggul memberi sokongan kepada semua organ di bahagian bawah perut. Wanita hamil yang kerap melakukan senaman untuk lantai pelvik sudah semasa mengandung dapat merasakan otot mereka lebih baik dan secara khusus dapat merehatkan dan menegangkannya.

Walau bagaimanapun, tidak ada latihan yang harus dilakukan jika anda mempunyai kelemahan serviks! . Latihan bola gimnastik: Wanita hamil duduk tegak di atas bola gimnastik.

Kakinya tegap di lantai selebar pinggul. Kini wanita hamil membiarkan pelvisnya melingkar 10 kali dalam satu arah. Selepas itu, terdapat perubahan arah.

Selepas latihan ini, wanita hamil harus mencondongkan pelvis ke depan dan ke belakang secara bergantian. Kedua-dua latihan ini membantu menguatkan lantai pelvik dan meningkatkan darah peredaran di perut. Selepas kelahiran, senaman lantai panggul sangat diperlukan untuk semua wanita, sehingga serviks merosot.

Memanjat tangga adalah kaedah termudah untuk melatih lantai panggul. Tetapi latihan berikut juga sesuai: Latihan "Memetik rumput": Wanita yang baru saja melahirkan (wanita dalam tempoh selepas melahirkan) secara bergantian harus secara aktif menegangkan dan mengendurkan dasar pelvisnya. Idea bahawa dia harus mencabut rumput secara individu dari padang rumput dengan lantai pelvisnya membantunya melakukan ini.

Latihan "Lif": Wanita yang baru saja melahirkan harus membayangkan bahawa lantai pelvisnya adalah lif. Sekiranya dia membiarkannya longgar, ia berada di tingkat pertama. Sekiranya dia menegangkannya sedikit (seolah-olah dia mempunyai sedikit keinginan untuk pergi ke tandas), lif berada di tingkat dua. Sekiranya dia lebih kuat, lif di tingkat dua. Setelah menjalani latihan, wanita yang baru melahirkan juga dapat melakukan "lompatan", iaitu dia membiarkan lif pergi dari tingkat pertama ke tingkat dua dan belakang, dll.