Latihan sekiranya pecah / pemanjangan ligamen

Ligamen yang koyak atau meregang selalu berlaku apabila daya yang berlebihan diberikan pada tisu oleh kekuatan luaran (contohnya, pergerakan yang salah dalam sukan, hubungan yang terlalu keras dengan lawan atau kemalangan). The sendi seperti kaki, lutut, pinggul atau bahu terutamanya terjejas. Semasa menjalani rawatan, latihan memainkan peranan utama dalam pemulihan agar sendi yang cedera dapat kembali kuat. Latihan merangkumi penyelarasan, latihan mobilisasi, penstabilan dan pengukuhan, agar pergerakan yang lancar dapat dilakukan kembali dan menstabilkan sendi secara pencegahan untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya.

Latihan / terapi untuk kecederaan ligamen pergelangan kaki

Sekiranya ligamen diregangkan atau terkoyak di buku lali bersama, terdapat sebilangan latihan yang dapat dilakukan oleh pesakit di rumah bersama dengan ahli fisioterapi mereka dan atas inisiatif mereka sendiri. Ini merangkumi: 1. penyelarasan dan kestabilan: berdiri di kedua-dua kaki pada a seimbang papan. Sekarang condongkan papan dengan perlahan dan terkawal ke depan dan ke belakang tanpa mengangkat kaki dari papan.

Selepas 20 saat menukar arah dan condong dari kiri ke kanan. 2. penstabilan: berdiri dengan kaki yang cedera di permukaan lembut (contohnya tilam atau dua tuala dilipat satu sama lain) dan jaga seimbang sekurang-kurangnya 30 saat. 3. pengukuhan dan regangan: berbaring di belakang anda.

Kaki dan lengan anda terlentang di lantai. Kencangkan jari kaki dan tekan tumit ke bawah. Tahan ketegangan selama 10 saat.

Ulangi 3-5 kali. 4. penyelarasan dan penstabilan: berdiri di kaki anda yang cedera dan ikatkan tali Thera yang lain kaki. Sekarang gerakkan anda kaki dengan jalur Thera di udara terlebih dahulu ke depan dan ke belakang sambil menjaga anda seimbang.

Kemudian sebarkan kaki ke sisi. 5. pengukuhan dan koordinasi: berbaring di lantai dan mengikat tali Thera di sekitar kaki yang cedera. Bengkokkan kaki yang lain dan pasangkan separuh yang lain theraband dengan kaki anda di lantai.

Sekarang angkat kaki yang cedera ke arah siling sehingga anda merasakan ketegangan yang kuat di theraband. Ulangi latihan 15 kali.

 • 1.

  koordinasi dan kestabilan: berdiri di kedua-dua kaki di papan imbangan. Condongkan papan dengan perlahan dan terkawal ke depan dan ke belakang tanpa mengangkat kaki dari papan. Selepas 20 saat menukar arah dan condong dari kiri ke kanan.

 • 2.

  penstabilan: berdiri dengan kaki yang cedera di permukaan lembut (contohnya tilam atau dua tuala dilipat satu sama lain) Jaga keseimbangan sekurang-kurangnya 30 saat

 • 3. pengukuhan dan regangan: berbaring di belakang anda. Kaki dan lengan terletak di lantai.

  Sekarang tarik jari kaki ke atas dan tekan tumit ke bawah. Tahan ketegangan selama 10 saat. Ulangi 3-5 kali.

 • 4.

  koordinasi dan penstabilan: berdiri di atas kaki yang cedera dan ikat a di sana di sekitar kaki yang lain. Sekarang gerakkan kaki anda dengan tali Thera di udara terlebih dahulu ke depan dan ke belakang sambil mengekalkan keseimbangan anda. Kemudian sebarkan kaki ke sisi.

 • Pengukuhan dan koordinasi: Berbaring di lantai dan ikat tali Thera di sekitar kaki yang cedera.

  Bengkokkan kaki yang lain dan pasangkan separuh Theraband yang lain dengan kaki anda di lantai. Sekarang angkat kaki yang cedera ke arah siling sehingga anda merasakan ketegangan yang kuat di Theraband. Ulangi latihan sebanyak 15 kali.

Terapi selepas kecederaan ligamen di lutut adalah mustahak untuk menjadikan sendi kembali kuat.

Bergantung pada jenis dan keparahan kecederaan ligamen, terdapat pelbagai latihan yang harus dilakukan secara berkala oleh pesakit. 1. menguatkan: Berbaring atau duduk dengan kaki anda diregangkan. Sekarang secara sedar menegangkan paha otot kaki yang cedera, tahan ketegangan dan kemudian lepaskan lagi setelah beberapa saat.

2. pengukuhan: Untuk latihan ini, lakukan kaki dengan kaki yang cedera di depan. Sekarang gerakkan lutut belakang anda ke lantai. 15 pengulangan.

3. pengukuhan dan kestabilan: Berdiri di kaki yang cedera. Kaki yang lain dilonggarkan longgar di udara. Sekarang cuba, jika kesakitan membenarkannya, untuk melakukan lenturan lutut berkaki satu yang ringan sambil menjaga keseimbangan anda. 15 pengulangan.

4. koordinasi dan kestabilan: berdiri di sebelah kaki dengan kaki yang cedera di atas bantal. Simpan baki selama 30 saat. Untuk menjadikannya lebih sukar, lakukan latihan dengan mata tertutup.

5. menguatkan: Berbaring di punggung dan letakkan kaki dengan kaki bengkok ke dinding. Sekarang berpura-pura bahawa anda ingin menjauhkan dinding dari anda. Tahan tegangan selama 15 saat dan kemudian lepaskan.

Ulangi ini 3-5 kali. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lihat:

 • 1. menguatkan: Berbaring atau duduk dengan kaki diregangkan.

  Sekarang secara sedar menegangkan paha otot kaki yang cedera, tahan ketegangan dan kemudian lepaskan lagi setelah beberapa saat.

 • 2. pengukuhan: Untuk latihan ini, lakukan kaki dengan kaki yang cedera di depan. Sekarang gerakkan lutut belakang anda ke lantai.

  15 pengulangan.

 • 3. pengukuhan dan kestabilan: berdiri di atas kaki yang cedera. Kaki yang lain dilonggarkan longgar di udara.

  Sekarang, jika kesakitan membenarkannya, cuba lakukan selekoh lutut berkaki satu yang ringan sambil menjaga keseimbangan anda. 15 pengulangan.

 • 4. koordinasi dan kestabilan: berdiri di sebelah kaki dengan kaki yang cedera di atas bantal.

  Simpan baki selama 30 saat. Untuk menjadikannya lebih sukar, lakukan latihan dengan mata tertutup.

 • 5. menguatkan: Berbaring di punggung dan letakkan kaki anda di dinding dengan kaki bengkok.

  Sekarang berpura-pura bahawa anda ingin menjauhkan dinding dari anda. Tahan tegangan selama 15 saat dan kemudian lepaskan. Ulangi ini 3-5 kali.

 • Lutut ligamen koyak
 • Ligamen terkoyak di lutut - rawatan dan penting
 • Latihan untuk kecederaan ligamen dalaman / luaran pada sendi lutut