Latihan | Relaksasi Postisometrik

latihan

Postisometrik kelonggaran boleh dilakukan pada hampir semua otot. Ia sangat sesuai untuk sendi dari hujung kaki. Postisometrik Relaksasi juga dapat dilaksanakan dengan baik pada kepala dan tulang belakang serviks, terutamanya dalam kes leher ketegangan.

Sebagai peraturan, ini adalah teknik terapi. Pakar terapi menetapkan ketahanan dan perintah untuk ketegangan isometrik dan kemudian secara peregangan meregangkan otot yang tegang selama kelonggaran. Terutama dalam keadaan akut kesakitan dan juga di regangan secara amnya, sangat berguna jika tidak ada gerakan aktif yang harus dilakukan, kerana ini membawaketegangan.

Contohnya, kecederaan pada siku sering mengakibatkan hiperton reaktif - ketegangan pelindung pada flexor siku, bisep. Untuk memohon kelonggaran postisometrik di sini, kedudukan permulaan yang baik kini dicari. Kedudukan terlentang sesuai, lengan atas harus disokong untuk memastikan kedudukan permulaan yang santai.

Lengan kini digerakkan ke bahagian siku sehingga sedikit regangan sensasi berlaku. Sekarang ahli terapi meletakkan rintangan ke arah lenturan siku dan meminta pesakit untuk memegang posisi melawan rintangan. Bisep tegang dalam proses.

Ketegangan ditahan selama kira-kira 10 saat. Tangan ahli terapi juga harus diletakkan di atas bisep untuk memberikan rangsangan taktil tambahan. Ketegangan diikuti dengan kelonggaran. Ahli terapi sekarang meminta pesakit untuk melepaskan ketegangan dan kemudian menggerakkan lengan secara pasif ke pelanjutan sejauh mungkin.

Julat pergerakan habis begitu sahaja kesakitan berlaku atau bisep tegang terhadap pergerakan. Kemudian kedudukan dipegang lagi dan ketegangan kedua diterapkan pada pergerakan akhir yang baru. Selepas 10 saat, kelonggaran juga dimulakan semula dan regangan bermula.

Kitaran ini diulang sehingga siku tidak dapat diregangkan lebih jauh. Sekarang berguna untuk menguatkan trisep, yakni antagonis dari bizpe, sehingga pesakit dapat memegang posisi yang baru diperolehnya sendiri. Pertama sekali, pada akhir pergerakan baru, pesakit diminta untuk memegang posisi itu sendiri sejurus selepas regangan terakhir.

Untuk melakukan ini, ahli terapi sekarang meletakkan tangannya di trisep, sebagai bantuan taktik untuk pesakit, yang kini harus ditegang oleh pesakit. Selalunya sangat sukar untuk memegang kedudukan baru dan beberapa jarak gerakan hilang. Walau bagaimanapun, penting untuk mengaktifkan trisep.

Sekiranya pesakit dapat memegang posisi aktif, sedikit daya tahan dapat diatur dan pesakit diminta perlahan-lahan mendorong ke belakang pada lenturan. Trisep kini menahan ketegangan dan perlahan-lahan mesti melepaskan jarak gerakan - sehingga ia meluas dalam keadaan tegang. Bentuk latihan ini disebut eksentrik dan sangat sukar bagi otot hipotonik yang tegang, lemah atau berfungsi.

Oleh itu, rintangan mudah diatur. Pergerakan aktif siku ke seluruh jarak pergerakan dapat menormalkan keadaan ketegangan di lengan atas dan memastikan mobiliti baru. Penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa bisep tidak dibawa kembali ke keadaan tegang dengan latihan kuat dengan perintang.

Kelonggaran postisometrik juga boleh dijalankan sendiri. Ini amat berkesan untuk ketegangan di bahu sisi leher kawasan. Sekiranya pesakit merasakan ketegangan yang menyakitkan, misalnya di sebelah kanan leher, Relaksasi Postisometrik biasanya boleh membawa kelegaan yang cepat.

Pesakit duduk tegak di atas kerusi dan kini meletakkan tangan kanannya ke pipi kanannya. Dia membina ketegangan pada tangan kanannya tanpa pergerakan. Ia adalah sedikit rintangan, tulang belakang serviks sensitif!

Ketegangan ditahan selama kira-kira 10 saat dan kemudian dilepaskan. Peregangan sukar dilakukan, kerana dengan kecenderungan meningkat atau bahkan kepala menjadi lebih sukar untuk memberikan rintangan yang mencukupi kepada diri sendiri. Jadi kitaran ketegangan dan relaksasi dilakukan dalam kedudukan tegak dan kemudian diregangkan.

Dalam pergerakan putaran, lebih mudah memberikan rintangan pada akhir pergerakan. Di sini tahap pergerakan yang baru dapat dikawal dengan baik. Pesakit mengingat titik terakhir bahawa dia masih dapat melihat dari kedudukan tegak ketika memutarnya kepala ke satu sisi dan kemudian melakukan Relaksasi Postisometrik.

Sudut pandang sekarang harus beralih lebih banyak ke belakang. Terdapat lebih banyak latihan untuk Relaksasi Postisometrik dan kedudukan permulaan yang berbeza. Pada prinsipnya, teknik ini dapat dilakukan pada otot mana pun.

Penting untuk menegangkan rintangan dibenarkan. Sekatan pergerakan yang ditetapkan oleh doktor juga mesti dipatuhi. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bahu dan sakit leher, sila rujuk halaman Latihan melawan sakit bahu dan leher dan senaman regangan.