Latihan regangan

Pengenalan

Walaupun kesan dan penggunaan regangan latihan semakin dipersoalkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, latihan peregangan adalah dan tetap menjadi asas sukan. Hanya persoalan bila dan bagaimana meregangkan yang dibincangkan secara kontroversial. Penyelenggaraan dan promosi mobiliti adalah elemen yang sangat diperlukan dalam banyak aktiviti sukan.

Bukan tanpa alasan bahawa mobiliti adalah kemampuan bersyarat selain ketahanan, kekuatan dan kepantasan. Peregangan dapat melepaskan ketegangan dan dengan itu memberikan kesan yang menenangkan dan menenangkan. Terutama setelah bekerja lama dalam postur dan / atau kedudukan tertentu, ketegangan sering berlaku.

Peregangan senaman juga dapat membantu memendekkan otot dan dapat memperbaiki ketidakseimbangan yang ada. Postur yang tidak baik dapat dielakkan dan keseluruhan sistem muskuloskeletal memberi manfaat. Regangan mengoptimumkan nada otot dan membawa kepada peningkatan darah peredaran.

Hasilnya, otot dapat dibekalkan dengan nutrien dan mineral yang diperlukan dengan lebih baik dan dapat pulih dengan baik setelah mengalami tekanan. Kesan pengaktifan metabolisme menyumbang kepada pertumbuhan semula otot sepenuhnya dan mengisi semua simpanan nutrien. Kelebihan lain dari senaman regangan adalah pencegahan komprehensif kecederaan pada otot, ligamen dan tendon.

Peregangan mengurangkan risiko serat otot, ikatan otot atau koyakan otot. Kecederaan tendon dan ligamen juga berlaku lebih sedikit dengan program regangan biasa. Mobiliti sendi juga meningkat dan dengan itu meningkatkan bukan sahaja pergerakan keseluruhan badan tetapi juga prestasi koordinasi seseorang. Oleh itu, senaman regangan mempunyai banyak kelebihan dan memberi sumbangan penting kepada kesihatan badan kita.

Kekurangan regangan

Kelemahan latihan regangan sebenarnya tidak dapat dilihat pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, kesan senaman regangan tidak selalu positif. Latihan regangan sebelum dan selepas sesi latihan adalah latihan yang memakan masa dan agak membosankan di mana tidak banyak yang perlu dilakukan.

Kelemahannya ialah senaman regangan mengurangkan nada otot dan memberi kesan menenangkan. Oleh itu, anda hanya perlu melakukan senaman regangan sekiranya anda ingin berehat dan bertenang. Latihan regangan tidak produktif, terutamanya dalam sukan dengan kekuatan letupan dan / atau kekuatan maksimum, dan kadang-kadang dapat mengurangkan prestasi dengan sangat tinggi.

Kajian menunjukkan bahawa regangan pasif-statik dapat mengurangkan kekuatan maksimum antara 4 dan 20 peratus. Sekiranya berlaku kekuatan letupan, kerugian antara 3 dan 10 peratus dapat dijangkakan. Oleh itu, jika anda melakukan senaman regangan sebelum berlari atau menaikkan berat badan, anda juga perlahan, atau mungkin tidak dapat menaikkan berat badan anda sekerap biasa.

Pengaruh negatif terhadap kekuatan ketahanan juga telah ditunjukkan. Persoalan tentang kapan peregangan masuk akal dan kapan tidak mungkin telah diajukan oleh semua orang pada suatu masa atau yang lain. Perlu diingatkan bahawa peregangan tidak selalu memberi kesan positif.

Sama ada latihan regangan harus dilakukan atau tidak bergantung pada sukan yang dimaksudkan. Tujuan peribadi juga berperanan ketika menggunakan latihan regangan. Sekiranya, sebagai contoh, anda ingin meningkatkan pergerakan anda, peregangan pasti dianjurkan, kerana ia meningkatkan pergerakan di bahagian badan, otot dan ligamen yang diregangkan.

Senaman regangan juga dapat mengatasi ketegangan dan kejang. Terutama aktiviti monoton sering menyebabkan ketegangan yang boleh menjadi sangat tidak menyenangkan. Di sini, senaman regangan dapat membantu menghilangkan ketegangan dan melegakan kesakitan.

Jika kesakitan kekal untuk jangka masa yang lebih lama, doktor harus berunding. kejang sering berlaku di tengah beban, contohnya semasa pertandingan. Dengan meregangkan otot kram, ia dapat dilepaskan dan aktiviti dapat dilanjutkan.

Walau bagaimanapun, kekejangan hanya akan bertahan dalam masa yang singkat, dan cepat atau lambat kejang akan kembali. Dalam sukan, latihan regangan harus diasingkan dan dianggap sebagai satu sesi latihan. A pelan latihan boleh dirancang seperti berikut: Mobiliti otot tertentu disyorkan untuk semua sukan.

Dalam sukan di mana mobiliti menentukan prestasi, latihan peregangan adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari pelan latihan. Sukan ini merangkumi gimnastik, menari, gimnastik dan meluncur angka. - Isnin: Latihan kekuatan

  • Selasa: Regangan
  • Rabu: Daya tahan