Bersenam dengan siku pemain golf

Siku pegolf adalah keradangan pada lampiran tendon otot-otot fleksor tangan, yang terletak di siku. Keradangan lampiran tendon ini, seperti tendon bisep keradangan, disebabkan oleh aktiviti unilateral jangka panjang yang melibatkan membengkokkan jari dan pergerakan putar di lengan (contohnya skru putar). Pemendekan otot extensor (extensor) dan kepincangan karpal tulang tangan mengakibatkan peningkatan ketegangan otot fleksor. Sekiranya nada otot flexor tidak berkurang, maka darah aliran ke lampiran tendon mungkin dihalang untuk jangka masa yang lebih lama dan mendorong keradangan ini.

Senaman dan regangan

1) Sekiranya terdapat keradangan kronik pada lampiran otot, latihan otot eksentrik harus dilakukan. Lengan pesakit harus berada dalam kedudukan yang selesa dengan tangan yang digenggam di atas gantung dengan telapak tangan menghadap ke atas. Dia diberi dumbbell ringan atau botol air di tangannya dan secara aktif menarik tangan ke dalam lenturan dan perlahan-lahan membiarkan tangan kembali ke posisi neutral.

Pelepasan perlahan sangat penting untuk otot, kerana serat perlahan-lahan ditarik dan dengan itu diregangkan. 2) Untuk menggerakkan seluruh lengan, mobilisasi penentangan dari teori pergerakan fungsional adalah pilihan yang baik. Pesakit menggerakkan sikunya ke belakang melewati badan.

Siku diposisikan ke luar dan tapak tangan dipusing ke atas. Kemudian pesakit memanjangkan lengannya dan memusingkan tangan ke depan dan pergelangan tangan diregangkan. Ulangi urutan gerakan ini beberapa kali.

Penting agar bahu diturunkan semasa melakukan ini. 3) Mobilisasi bahu juga penting. Sejak nada bahu-leher otot biasanya meningkat dan terus meregangkan ke seluruh lengan, bahu harus dilonggarkan.

Pesakit boleh mencapainya sendiri dengan cara berpusing bahu. 4) Selanjutnya, regangan yang Otot trapezius dengan menekan ke bawah tangan dan memiringkan kepala ke arah sisi yang bertentangan membantu mengurangkan tonus. 5) Untuk menggerakkan BWS, latihan "kucing" dan "babi perut" sesuai.

Kedudukan ini dilakukan dari kedudukan empat kaki. Pesakit menekan tulang belakang hingga ke bonggol dan kemudian membiarkannya kendur. Ulangi latihan ini beberapa kali.

6) Untuk meregangkan kumpulan ekstensor (tangan ekstensor), tangan boleh dipegang jauh ke arah lenturan (fleksi) dengan siku memanjang. Sebagai alternatif, saraf lengkap regangan bagi lengan boleh digunakan. Siku diregangkan, lengan sedikit ke belakang, tangan ditarik ke dalam lenturan dan ulnarduction.

. kepala ditarik ke sisi bertentangan pada sudut sisi untuk meningkatkan regangan. 7) Untuk Plexus Brachialis yang lengkap (plexus saraf pheripheral sistem saraf) pesakit berdiri dengan tangan terentang dan memusingkan satu tapak tangan ke atas dan yang lain ke bawah. Garis penglihatan menuju ke telapak tangan yang menunjuk ke atas. Kemudian pesakit menukarnya kepala dan pada masa yang sama tapak tangannya supaya kepala sentiasa menunjuk ke arah tapak tangan yang dipusingkan ke atas.