Serbuk protein

Pengenalan

Sesiapa yang, setelah bertahun-tahun menjalani gaya hidup yang santai, akhirnya ingin tampil rapi dan melakukan sesuatu untuk mereka kesihatan dihadapkan dengan banyak cadangan, larangan, perintah dan setengah kebenaran di dunia kecergasan. Majalah, kecergasan pelatih, atlet dari kalangan rakan mereka sendiri sepertinya ingin menjadikan permulaan hidup sihat, lebih mudah dan pada akhirnya hanya menimbulkan kekeliruan. Satu klasik dalam industri ini adalah serbuk protein. Hampir tidak ada program pemakanan dan latihan, sama ada dari pelatih peribadi atau dari majalah, nampaknya tidak dilakukan tanpa pengambilan protein dalam bentuk serbuk. Apa tujuan serbuk itu berfungsi dan apabila pengambilan serbuk protein benar-benar berguna, kami ingin menjelaskan di sini.

Apa jenis serbuk protein yang ada?

Sudah tentu, tidak semua serbuk protein sama. Banyak pembekal bersaing di pasaran dan membentangkan lebih banyak produk mereka. Tetapi apa sebenarnya perbezaan antara jenis serbuk protein yang ada?

Serbuk protein whey adalah antara kegemaran di kecergasan dunia dari segi pembinaan otot dan diet. Whey bermaksud protein whey dan dicirikan oleh kandungan asid amino rantai bercabang dan asid amino penting yang tinggi. Ini diperlukan untuk protein dan jisim otot badan sendiri.

Protein whey mempunyai nilai biologi yang tinggi, yang bermaksud ia dapat dengan mudah diubah oleh tubuh menjadi protein tubuh sendiri. Ia juga mudah larut dalam air (dan susu). Protein whey boleh didapati dalam pelbagai tahap kesucian - ini menggambarkan bahagian protein yang murni sebagai tambahan kepada karbohidrat dan lemak.

Kandungan karbohidrat rendah selalu disyorkan, terutama dalam diet, kerana ini mengurangkan jumlah kalori. Dalam kes ini, protein hidrolisat whey (kandungan protein hingga 99% menurut pengeluar) atau isolat protein whey (lebih dari 90%) harus digunakan. Oleh itu seseorang mencapai pengambilan protein yang tinggi dengan pengambilan yang lebih rendah karbohidrat.

Keadaan berbeza dengan keinginan untuk kenaikan berat badan dan pembinaan otot. Oleh kerana untuk penumpukan otot di samping bekalan protein yang mencukupi juga lebihan kalori diperlukan, pekat protein whey dapat digunakan. Di sini kandungan protein berbeza antara 30 hingga 80%.

Secara amnya, semakin serbuk (iaitu lebih banyak protein) serbuk, semakin banyak pengguna harus menggali poket mereka lebih dalam. Topik ini juga mungkin menarik bagi anda: Pembentukan otot dan protein Serbuk kasein juga merupakan sumber protein yang popular. Berbeza dengan protein whey, metabolisme kurang cepat dan membekalkan tubuh dengan asid amino dalam jangka masa yang lebih lama.

Serbuk kasein diambil oleh banyak atlet selain serbuk whey. Mengambilnya sebelum tidur dapat melindungi tubuh daripada kerosakan otot kerana tahap asid amino dijaga tinggi lebih lama. Serbuk protein yang banyak masing-masing mempunyai sifat yang berbeza - dalam protein pelbagai komponen, sumber ini digabungkan satu sama lain untuk mencapai profil asid amino pelengkap yang ideal.

Kombinasi biasa adalah kasein, protein telur dan whey. Protein kedelai, protein beras atau protein kacang juga sering dijumpai dalam pelbagai komponen protein. Sama ada seseorang lebih suka menggunakan campuran dan bukannya produk tulen bergantung pada objektif peribadi.

Perbezaan mesti dibuat antara penurunan berat badan dan pembinaan otot. Atlet yang terutama ingin meningkatkan jisim otot boleh menggunakan apa yang disebut penambah berat badan. Mereka sangat disyorkan untuk orang langsing yang mengalami kesukaran untuk menaikkan berat badan kerana metabolisme yang cepat (yang disebut penambah berat)

Di samping protein, mereka juga mengandungi karbohidrat dan lemak dan sangat kaya dengan kalori. Namun, tanpa latihan yang sesuai, lebihan kalori, sama ada melalui protein atau karbohidrat, menyebabkan peningkatan simpanan lemak, pengambilan serbuk protein sahaja tidak menyebabkan penumpukan otot. Protein telur diekstrak dari putih telur.

Kelembapan dikeluarkan dari putih telur, yang menghasilkan serbuk. Protein telur mempunyai nilai biologi yang sangat tinggi dan diserap dan dimetabolisme oleh badan secara optimum. Ia juga laktosa-free dan oleh itu boleh menjadi alternatif yang baik sekiranya tidak bertoleransi.

Di samping itu, protein telur rendah kalori dan sesuai dalam fasa diet. Hanya sedikit pahit rasa adalah kekurangan kecil daripada alternatif yang lain untuk serbuk protein klasik. Serbuk protein susu Whey dan Casein serta protein telur yang disebutkan setakat ini bukanlah alternatif bagi ahli sukan hidup vegan.

Langsung untuk ini adalah bekalan protein yang tinggi namun sangat penting untuk kesihatan dan kejayaan yang sporty, mengapa serbuk protein vegan dapat mewakili penambahan seimbang yang bermakna pemakanan veganSumber protein dalam serbuk protein vegan adalah pelbagai - termasuk protein beras, protein rami, protein kacang polong, protein kedelai, atau protein dari biji rami, biji chia, labu biji, dan banyak lagi. Atlet vegan tidak semestinya mencampurkan serbuk protein dengan air. Juga susu kedelai, susu rami dan lain-lain boleh menjadi alternatif yang lazat.