Untuk kanak-kanak / bayi | Terapi keradangan akut telinga tengah

Untuk kanak-kanak / bayi

Keradangan akut pada telinga tengah adalah penyakit yang sering berlaku pada kanak-kanak dan bayi. Gejala keradangan ini dapat dikenali oleh pakar pediatrik yang melihat ke saluran telinga anak yang terjejas dan memeriksa gegendang telinga di sana. Biasanya, kanak-kanak juga menekup telinga di hadapan otitis media, itulah sebabnya tingkah laku sedemikian digabungkan dengan teruk kesakitan boleh menjadi tanda jangkitan otitis media akut.

Terapi untuk kanak-kanak atau bayi serupa dengan terapi yang disyorkan untuk orang dewasa. Untuk bayi di bawah umur 6 bulan, disyorkan pemberian antibiotik segera. Perkara yang sama berlaku untuk kanak-kanak di bawah umur dua tahun sekiranya otitis media berlaku di kedua telinga pada masa yang sama.

Terapi segera juga harus dimulakan jika doktor pemantauan perjalanan penyakit ini tidak mungkin dapat dikekalkan. Untuk semua kanak-kanak yang berumur lebih dari dua tahun, bergantung pada penilaian individu doktor yang merawat, penantian sehingga dua hari harus dibenarkan sebelum terapi antibiotik dimulakan. Sekiranya keradangan surut, pentadbiran antibiotik boleh dikeluarkan dalam keadaan tertentu.

Antibiotik standard pilihan pertama adalah amoxicilin, seperti yang berlaku pada orang dewasa. Tempoh terapi antibiotik untuk kanak-kanak bergantung pada usia masing-masing. Sebagai contoh, terapi antibiotik selama 10 hari disyorkan untuk kanak-kanak hingga usia dua tahun, dan juga untuk kanak-kanak dengan penyakit serius.

Untuk kanak-kanak berumur antara dua hingga enam tahun, terapi 7 hari adalah disyorkan. Dari usia 6 tahun, rawatan antibiotik selama 5-7 hari biasanya mencukupi. Walaupun pada kanak-kanak, jika simptomnya tidak bertambah baik walaupun diberikan antibiotik, yang disebut paracentesis, iaitu pembukaan gegendang telinga, boleh dilakukan.

Walau apa pun, sekiranya keradangan akut telinga tengah disyaki pada bayi atau kanak-kanak, doktor harus berunding yang dapat memeriksa anak yang sakit dan, dalam keadaan tertentu, mengesahkan diagnosis dan memulakan terapi yang sesuai. Situasi penyakit individu kanak-kanak atau bayi yang sakit mesti selalu ditimbang sebelum terapi dapat dimulakan. Selanjutnya, untuk mengelakkan komplikasi dan menilai faktor risiko individu, pesakit harus menahan diri dari terapi diri secara eksklusif dengan rawatan di rumah tanpa berunding dengan doktor yang merawat.

Paracentesis

Sekiranya tidak ada peningkatan yang memuaskan walaupun setelah menukar antibiotik, komplikasi harus dikesampingkan dan, sekiranya berlakunya penonjolan gegendang telinga, yang dapat dikesan oleh doktor, apa yang disebut paracentesis harus dilakukan dengan pemeriksaan mikrobiologi terhadap rembesan pengeringan. Ini melibatkan membuat sayatan kecil di bahagian gendang telinga di bawah anestetik tempatan - pada kanak-kanak di bawah anestetik - sehingga rembesan atau nanah boleh mengalir keluar dari telinga tengah. Ini kemudian diperiksa lebih lanjut dan dicari terapi yang mencukupi.

Prosedur ini juga membawa kepada penurunan tekanan, yang harus disertai dengan peningkatan kesakitan. Tekanan di telinga tengah secara spontan juga boleh menyebabkan robekan gendang telinga (perforasi gendang telinga). Ini biasanya menampakkan dirinya sebagai tajam dan ringkas kesakitan, akibatnya rasa sakit itu berkurang.

Ini juga ditunjukkan oleh “telinga berlari", Iaitu kemunculan telinga tengah rembesan dari telinga luar, Pada keradangan akut telinga tengah perlu dirawat dengan antibiotik setelah berlubang gendang telinga, semakin jauh kuman boleh menembusi dari luar, yang boleh memperburuk keradangan. Di samping itu, semasa telinga berlari, saluran telinga harus dibilas dengan air pada suhu badan, tetapi hanya oleh doktor untuk mengelakkan penyebaran kuman, dan saluran telinga harus disapu dengan teliti dengan penyapu kapas.

Berlubang gendang telinga atau sayatan kecil di gendang telinga biasanya sembuh sendiri dalam 2 minggu tanpa komplikasi. Setelah keradangan akut mereda, manuver Valsalvam yang disebut juga dapat memberikan kelegaan jangka pendek. Dalam prosedur ini, udara di mulut ditekan dengan kuat dengan mulut ditutup dan hidung ditutup, mewujudkan tekanan berlebihan di tekak kawasan. Ini boleh menyebabkan tiub yang biasanya ditutup dan bengkak terbuka dan berventilasi telinga dalam dan menghilangkan tekanan negatif yang selama ini berkembang di sana. Mengunyah gula-gula getah atau sejenisnya boleh memberi kesan yang serupa, kerana pergerakan mengunyah membolehkan tiub dibuka.