Hidup Sihat

Kecantikan, kekuatan, belia, kebahagiaan dan kegembiraan hidup. Itulah yang kita mahukan, bukan? Namun, anda tidak dapat bertahan pada usia muda, tetapi anda dapat tetap awet muda walaupun anda masih muda berkembang lebih tua, dan cantik, kuat dan penuh semangat seumur hidup anda masih boleh berada di usia tua. Semua kualiti ini berasal dari sumber yang sama: kesihatan. Oleh itu, perlu memelihara mereka. Nampaknya begitu sederhana, tetapi memerlukan keputusan dan kemahuan untuk melakukan sesuatu kesihatan.

Joie de vivre dan tenaga bukannya kelesuan atau kemurungan.

Kita perlu sampai ke tahap di mana kita melakukan dengan teliti apa yang disarankan oleh sains pemakanan dan sukan moden, dan juga mengikuti apa yang diperlukan oleh cara hidup umum untuk menjaga kesihatan badan kita. Ini agak sukar bagi sesetengah orang. Ada sesuatu yang menghalangi hal ini, dan itu adalah inersia dan ketekunan yang cuba dilakukan oleh seseorang terhadap kebiasaan dihargai dan keselesaan manusia-semua-terlalu-manusia. Inersia dan keselesaan, bagaimanapun, adalah dua hal yang bertentangan dengan prinsip kehidupan, yang terdiri dari gerakan yang terus-menerus. Banyak niat baik dan niat gagal kerana mereka. Tetapi jika kita ingin menguasai hidup kita dan mengekalkan atau memperoleh cahaya kesihatan, kesihatan yang memancarkan daya hidup, keyakinan, kekuatan dan awet muda, kita tidak boleh mengharapkan bahawa semua ini akan jatuh ke pangkuan kita tanpa usaha atau usaha dari pihak kita. Seperti yang kita tahu, tidak ada apa-apa dalam hidup yang diberikan kepada kita, semuanya mesti diperoleh. Kita mesti memperolehnya. Oleh itu, sebagai penghiburan, selalu perlu bahawa keperluan untuk mendapatkan sesuatu untuk diri sendiri adalah sangat berharga. Kesihatan juga mesti dijaga hasil usaha sendiri. Ini memerlukan beberapa penaklukan diri, tetapi sangat berbaloi. Kita tidak boleh mengelirukan organisma manusia dengan mesin. Walau bagaimanapun, mesin tahan lebih lama apabila anda menjaganya. Dalam kehidupan organik adalah sebaliknya. Sekiranya seseorang mengambilnya dengan mudah, membebaskan diri dari angin dan cuaca, duduk diam sepanjang waktu, tanpa pergerakan yang cukup, akibat buruk itu akan menjadi jelas. Dia menjadi rentan, miliknya kekuatan kemerosotan, penyakit dan mood tidak baik. Hanya apa yang selalu dilakukan tetap segar dan aktif. Sekarang ramai yang akan bertanya: ya, apa yang harus kita lakukan? Jawapannya boleh dinyatakan dalam satu ayat. Kita mesti melakukan segala yang melemahkannya, dan dengan itu kekuatan dan kegembiraan kita dalam hidup. Kita mesti membawa hidup kita dengan cara yang bermakna! Melepaskan diri berarti sama dengan "menyerah", membiarkan harapan tenggelam. Tetapi kita sama sekali tidak menginginkannya, kan? Sebaliknya! Kami ingin benar-benar terkini, orang moden abad ke-21, yang selama ini banyak masalah teka-teki telah diselesaikan, dan yang menguasai kehidupan dengan keadaan yang jauh lebih baik daripada jantina masa lalu.

Kesihatan melalui gaya hidup dan pemakanan

Ini juga berlaku untuk keadaan kesihatan. Hari ini, ketika kita terbiasa dengan pencapaian peradaban Barat kita, kita hampir tidak dapat memperoleh idea yang tepat mengenai keadaan kebersihan pada zaman dahulu. Pada masa itu, wabak sering berlaku. Selain kematian bayi, taun, kepialu, cacar, dan wabak adalah penyebab kematian yang paling meluas. Kini sains telah lama menemui mereka patogen dan berjaya memerangi mereka. Peningkatan keadaan kebersihan dan pendidikan kebersihan juga menghilangkan sebab-sebab perkembangan wabak ini. Ingatlah bahawa masih sekitar tahun 1900 penduduk luar bandar mewakili lebih daripada 50% penduduk. Nisbah ini telah beralih ke bandar-bandar. Lima puluh tahun yang lalu, satu pertiga daripada penduduk tinggal di luar bandar; sekarang hanya satu perempat. Jadi apa maksud nombor ini? Mereka memberitahu kita bahawa banyak orang yang ayah dan ibunya masih bertani di udara segar dan dengan aktiviti fizikal yang berterusan tidak mendapat latihan fizikal yang mencukupi hari ini. Untuk ini mesti ditambahkan kerosakan yang disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sesuai dan tidak baik dan diet. Sudah pasti bahawa kerosakan, yang sepertinya berkaitan dengan perubahan cara kerja dan kehidupan, tidak perlu sama sekali. Kita harus sampai ke tahap di mana kita melakukan dengan penuh perhatian apa yang disarankan oleh sains pemakanan dan sains sukan moden yang harus kita lakukan, dan juga mengikuti apa yang dikehendaki oleh cara hidup umum untuk menjaga kesihatan badan kita. Semua ini bersama-sama adalah yang kita namakan gaya hidup yang masuk akal. Ini bermaksud tingkah laku yang sesuai dengan keadaan pengetahuan saintifik moden kita. Sumber kewangan yang besar diperuntukkan oleh syarikat insurans kesihatan untuk pencegahan kerosakan kesihatan dan pendidikan perubatan. Secara tidak langsung, Symptomat.de juga melayani pendidikan kesihatan dan kami berharap dapat memberikan sumbangan yang berharga kepada masyarakat kita yang sihat.