Displasia pinggul | Latihan untuk gangguan pinggul

Displasia Hip

Displasia pinggul tidak sama dengan hentakan pinggul, kerana di displasia pinggul soketnya terlalu kecil dan terlalu curam untuk femoral kepala, sehingga kepala cenderung “terkehel” sebahagian atau sepenuhnya, iaitu mewah. Dalam hentakan pinggul, sebaliknya, asetabulum cenderung terlalu besar dan menutupi terlalu banyak femoral kepala. Dalam kes ini, lebih sedikit risiko terkehel, tetapi sekatan pergerakan mungkin berlaku.

Dalam kedua kes tersebut, kerosakan boleh terjadi pada asetabulum, sendi bibir (labrum) dan sendi rawan. Ini boleh menyebabkan arthrosis sebagai akibat akhir. Selain itu, kedua-dua penyakit juga boleh berlaku secara serentak.

Displasia pinggul adalah penyakit kongenital yang dapat dikesan lebih awal dengan pemeriksaan bayi baru lahir di Jerman dan dirawat dengan sewajarnya. Terapi konservatif merangkumi, misalnya, seluar penyebar atau yang lain bantuan yang mendorong kematangan sendi dan membetulkan kepincangan. Dalam kes yang teruk atau yang dikesan terlambat, osteotomi dapat dilakukan secara pembedahan untuk mengembalikan atap femoral kepala oleh asetabulum. Fisioterapi untuk displasia pinggul yang ada

Latihan untuk displasia pinggul Fisioterapi untuk displasia pinggul yang ada Latihan untuk displasia pinggul

Arthrosis pinggul

Hip arthrosis adalah penyakit haus dan lusuh sendi pinggul, di mana sendi rawan terus merosot. Apabila artikular rawan tidak lagi melindungi tulang yang mendasari, gosok tulang terhadap tulang, mengakibatkan kesakitan, pergerakan terhad dan ketegangan otot. pengoksidaan boleh terbentuk pada permukaan sendi, yang semakin memperburuk gejala.

Sebarang penyimpangan dari bentuk permukaan sendi yang sihat dapat meningkat lebih awal arthrosis, Termasuk hentakan pinggul. Gejala adalah sendi dan sakit pangkal paha, sakit permulaan yang biasa selepas bangun tidur, pergerakan yang terhad dan kemungkinan bunyi getaran pada sendi. Arthrosis dapat dirawat secara konservatif dengan senaman, fisioterapi dan terapi fizikal. Terdapat juga beberapa pilihan rawatan pembedahan, termasuk penggantian pinggul total (TEP). Fisioterapi untuk arthrosis pinggul

latihan untuk arthrosis pinggul fisioterapi untuk arthrosis pinggul latihan untuk arthrosis pinggul