Penyakit Berjangkit: Rawatan dan Terapi

Bagi setiap penyakit berjangkit ada prosedur khas dengan vaksinasi, ubat-ubatan dan lain-lain langkah-langkah - maklumat lebih lanjut boleh didapati dengan penyakit yang berkenaan. Antibiotik seperti penisilin, antivirus dan dadah terhadap patogen lain harus selalu diambil dengan berunding dengan doktor dan untuk waktu yang cukup lama, kerana ubat ini tidak boleh ditukar ganti dengan sewenang-wenangnya. Sekiranya diambil dengan tidak betul, kesan sampingan dan alahan boleh berlaku.

Ubat rumah untuk penyakit berjangkit

Dengan rintangan banyak yang semakin meningkat bakteria kepada antibiotik, anda harus memikirkan dengan teliti sama ada anda mengambil ubat kerana setiap sejuk atau tidak lebih baik jika penyakit ini terkawal dengan rawatan di rumah seperti ramuan perubatan, makanan sihat atau minyak pokok teh. Oleh itu, ubat gigi juga membantu dengan herpes, teknik penyamaran dengan ketuat and cola dan garam melekat dengan pengembara cirit-birit.

Langkah-langkah pencegahan

Vaksinasi adalah langkah terpenting untuk melawan wabak penyakit penyakit berjangkit. Vaksinasi memaksa sistem imun untuk menghadapi patogen dan mengaktifkan pertahanan badan. Jawatankuasa Tetap Vaksinasi (STIKO) mengkaji dua kali setahun terhadap penyakit mana yang mesti diberi vaksinasi oleh kumpulan penduduk tertentu di Jerman. Terdapat banyak vaksin - sebagai contoh, menentang mempengaruhi dan pneumokokus, melawan penyakit kanak-kanak, rabies dan polio, sebagai suntikan dan vaksinasi oral dan untuk bayi dan orang tua.

Selain sihat, bermusim diet kaya dalam vitamin - misalnya, sauerkraut pada musim sejuk - dan bersenam (Kneipp), kebersihan yang mencukupi di rumah adalah faktor penting untuk mencegah penyakit. Acuan di sampah sama berbahaya untuknya kesihatan kerana kebersihan yang berlebihan.

Langkah berjaga-jaga semasa dalam perjalanan

Semasa melancong ke Amerika Utara, Afrika atau Asia, anda tidak boleh melupakan jangkitan biasa di negara ini. Sebagai tambahan kepada cirit-birit ubat, kit pertolongan cemas harus selalu mengandungi profilaksis untuk patogen yang terdapat di negara percutian, seperti malaria.